Home / Plante medicinale / Cultura plantelor medicinale. Musetelul ( Matricaria chamomilla )

Cultura plantelor medicinale. Musetelul ( Matricaria chamomilla )

Musetelul (Matricaria chamomilla) este o planta medicinala cu numeroase efecte benefice asupra organismului. Efectele terapeutice sunt oferite de ulei eteric, glucidele, acizii organici, vitaminele B1, C si de numeroasele minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan) pe care le contine.

Ceaiurile din flori de musetel sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor de stomac, de ficat, de rinichi. Este un antiseptic natural ce vindeca  abcesele dentare, gingivitele, stomatitele si amigdalitele. Regleaza tranzitul intestnal, in special la bebelusi si copii mici. Musetelul are si alte proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antialergice, sudorifice, anestezice si cicatrizante.

Floriele de musetel sunt utilizate si in industria cosmetica pentru prepararea unor creme sau balsamuri de hidratare a tenul uscat.

Musetelul se dezvolta foarte bine pe terenuri permeabile, luto-nisipoase, bine expuse la soare, bogate in materie organica naturala si foarte bine lucrate. Terenul trebuie sa fie curatat de resturile vegetale de la cultura anterioara si fertilizat cu gunoi de grajd foarte bine fermentat.

Semintele de musetel sunt foarte mici, de aceea este foarte importanta calitate lucrarii efectuate. Samanta trebuie sa fie sanatoasa, bine tratata si sa nu contina seminte de la alte plante.

La noi in tara sunt cultivate soriurile Flora si Margaritar. Se cultiva la 0,5 cm adancime, densitatea plantelor trebuie sa fie de 330-350 boabe germinabile /mp. Perioada optima de infiintare a culturii de musetel este august-septembrie.

Lucrarile specifice de intretinere a culturilor sunt: de rarire a plantelor, de combatere a buruienior, de combatere a daunatorilor (cel mai des intalniti in cultura musetelului sunt acarienii: Apion si Tripeta).

Recoltarea este o operatiune meticuloasa, si necesita volum mare de forta de munca. Inflorescentele se recolteaza in cutii de carton. Uscarea florilor de musetel se face la umbra, dupa recoltare si este metoda cea mai cunoscuta si mai utilizata pentru aceasta cultura. Specialistii recomanda ca recoltatul se face dupa ora 9 dimineata pe vreme senina.

cultura de musetel

Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute
Plante medicinale - Sunatoarea, Hypericum perforatum L.

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit