Home / Pomi fructiferi / Cultura prunului

Cultura prunului

Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La  romani este cunoscut ca “pom al vietii si al sperantei”. Se dezvolta foarte bine in toate zonele tarii noastre, de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor.

Are importanta economica deosebita datorita fructelor carnoase, de culoare albastru inchis sau galbui, ce isi gasesc intrebuintare in industria alimentara, pentru conserve sau gemuri, sunt consumate in stare proaspata, dar cel mai important este ca sunt materie prima pentru fabricarea rachiului!

Romania este una dintre cele  mai importante producatoare de prune din Europa, impreuna cu Bulgaria, Polonia si Ungaria. In tara noastra sunt cultivate atat soiuri romanesti cat si cele importate si aclimatizate.

Sunt intens cultivate soiurile: Muscat de Debrecen, Stanley, Anna Spath, Bluefree, Tuleu Gras, Tuleu Timpuriu, Gras Ameliorat sau D Argen.

Prunul Muscat de Debrecen este un pom de vigoare medie cu coroana piramidala deasa. Fructele sunt de marime mijlocie spre mare (30-35g), au forma invers-ovoida si au culoare ror-rosiatica la maturitate. Prunele Muscat de Debrecen au gust dulce si aromat, pulpa este galben-aurie. Fructele ajung la maturitate la mijlocul lunii septembrie.

Prunul Stanley este un soi aclimatizat din SUA. Pomul este de vigoare medie, cu coroana conic-rasturnata, ramurile de schelet sunt semiguroase, garnisite in special cu buchete de mai. Este un soi precoce, cu fructe mari si foarte mari (30-40g), forma este acestora este elipsoidal- asimetrica, au culoarea vanat-inchis si sunt acoperit cu pruina albastruie. Fructele se coloreaza cu mult inainte de maturitatea deplina.

Pulpa este galbuie, consistenta, dulceaga, slab aromata, neaderenta. Prunele ajung la maturitate deplina in prima jumatate a lunii septembrie.

Anna Spath sunt pomi vigurosi, cu coroana sferic turtita. Fructele sunt foarte mari si ating 60g, au pielita foarte groasa, pulpa are culoarea verde-galbui, este carnoasa, crocanta si usor dulce. Fructele ajung la maturitate la inceputul lui noiembrie.

Tuleu Gras sunt pruni autohtoni, semivigurosi cu coroana invers-conica, cu ramuri de schelet fragile si unghiuri mici de ramificatie. Este un soi foarte rezistent la boli, daunatori si ger. Fructele sunt medii (30-35 g), cu varful rotunjit, de culoare vanat-inchis, cu pruina albastruie si cu rugina spre baza. Pulpa este galben-verzuie, aschiata, consistenta, crocanta, neaderenta, cu gust foarte bun, dulce-amarui. Sunt considerate fructe de calitate superioara. Perioada de maturare este mijlocul lunii august.

prune-stanley cultura prunului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) - descriere, combatere si tratamente
Soiuri de par recomandate de inginerii horticoli pentru infiintarea unei livezi

About Natalia p

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit