Home / Diverse / Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate

Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate

Tomatele sunt plante cu pretentii ridicate fata de conditiile de mediu, clima si sol, de aceea este important sa acordati o atentie sporita tuturor procedelor tehnologice care pot influenta in mod direct cantitatea si calitatea tomatelor.

Gustul fructelor (nivelul de aciditate si zaharuri) este influentat in primul rand de soiul cultivat. Soiurile hibride, ameliorate sunt mai rezistente la boli, daunatori, prezinta aspect comercial mai placut, sunt mai rezistente la transport si depozitare fata de soiurile traditionale, insa nu sunt la fel de gustoase ca soiurile traditionale.

Tehnologia de cultura si factorii de vegetatie sunt parametrii esentiali in obtinerea unei recolte bogate, sanatoase si gustoase. Solul, temperatura, lumina, apa si fertilizarea influenteaza in mod direct calitatea culturii de tomate.

Cerintele plantelor de tomate fata de sol sunt ridicate. O cultura buna se dezvolta pe soluri cu textura mijlocie sau mijlocie-usora, foarte fertile, bine drenate, putin imburuienate cu expunere sudica, sud-vestica sau sud-estica.

Terenul bogat in humus trebuie bine afanat si imbogatit cu substante nutritive. Azotul este unul dintre elementele nutritive nelipsite in cultura tomatelor. Cantitatea de azot din sol se va proportiona corect in functie de necesitati. Deficitul/excesul de azot afecteaza in mod negativ recolta de tomate.

Fosforul este un alt element indispensabil acestei culturi, iar absorbtia de fosfor este influentata de conditiile de temperatura si lumina. Magneziul si potasiu sunt alte elemente  fara de care tomatele nu se pot dezvolta corespunzator.

Un factor foarte important este si umiditatea. In perioada vegetativa umiditatea optima a solului este de 70%, in perioada de crestere si maturare a fructelor nivelul de umiditate din sol trebuie sa fie de 75-80%. Necesarul de apa al unei plante este de 50-100 ml de apa/zi in perioada de plantare si creste pana la 1.5l apa/zi in perioada de maturare a fructelor (iulie-august).

Tomatele sunt plante termofile si au cerinte ridicate fata de caldura. Crestera plantei, fructificarea si cresterea fructelor depind de temperatura din sol si din aer. Plantele se dezvolta foarte bine la temperaturi de 22-25 grade celsius. La temperaturi mai crescute de 30 de grade celsius planta nu mai fructifica.

Lumina este esentiala pentru plantele de tomate in special in perioada de obtinere a rasadurilor si in perioada transplantarii acestora.

tomate cu gust intens de calitate foarte buna

Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica
Lintea, proprietati benefice asupra sanatatii. Cultura ecologica de linte

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit