Home / Stiri / Culturile de soia modificata genetic interzise in Uniunea Europeana

Culturile de soia modificata genetic interzise in Uniunea Europeana

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au trimis in teritoriu documente de informare a producatorilor agricoli, cu privire interzicerea culturilor de soia modificata genetic pe intreaga suprafata agricola a Uniunii Europene, in cursul anului 2015.

Cu numeroase detalii a venit Mihai Cojoc, ing. Agronom in cadrul Directiei pentru Agricultura a judetului Neamt: “In anii agricoli anteriori, la Ministerul Agriculturii, au ajuns mai multe sesizari privind existenta, in anumite zone, a unor culturi de soia impurificate cu organisme modificate genetic. La noi in judet nu au fost astfel de incalcari ale legii. Pentru a preintampina aparitia unor astfel de situatii, s-a impus aceasta masura de informare a potentialilor cultivatori de soia conventionala.

In anul agricol 2015, se va organiza o verificare a tuturor parcelelor cultivate cu soia, iar in situatia depistarii unor culturi de soia modificate genetic, se vor aplica strict masurile prevazute de legislatia in domeniu. Concret, se va trece la distrugerea culturii respective si la sesizarea Garzii de Mediu pentru a aplica sanctiunile prevazute de lege. Totodata se vor lua masuri de testare a tuturor suprafetelor cultivate cu soia de catre inspectorii teritoriali prin efectuarea de analize in camp a tesuturilor de frunze sau prin prelevarea de probe si trimiterea lor la laboratoarele autorizate pentru depistarea prezentei organismelor modificate genetic.”

Agricultorii care au culturi de soia vor fi nevoiti sa se asigure ca samanta utilizate pentru insamantarea terenurilor nu este midificate genetic, in caz contrar productia de soia depistata va fi imediat distrusa. De precizat este ca dupa aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana, odata cu implementarea noilor norme de interzicere a culturilor de soia modificaate genetic, suprafetele cu soia cultivate au scazut drastic. Chiar daca soia ofera numeroase avantaje, pentru fermieri, lasand pamantul bogat in azot pentru urmatoarea cultura, datorita inaspririi normelor de cultivare, dar si a controalelor tot mai drastice, agricultorii prefera sa renunte la cultivarea terenurilor cu aceasta planta.

Mierea de tei din Dobrogea, foarte apreciata
Producatorii de lapte din Romania nu au fost invitati la reuniunea de la Bruxelles

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit