Home / Legume / Cum fertilizam solul cu cenusa

Cum fertilizam solul cu cenusa

Cenusa contine o multime de minerale si alte elemente nutritive, foarte utile pentru dezvoltarea plantelor. Din acest motiv cenusa poate fi folosita eficient ca un fertilizant organic, natural.

Dincolo de rolul sau nutritiv, cenusa mai are un aspect benefic pentru gradina: este un insecticid natural impotriva multor tipuri de daunatori din sol care ataca radacinile.

Totusi, pentru a nu risca sa compromitem grav gradina prin folosirea improprie a cenusei, e nevoie ca cunoastem cateva aspecte importante in acest sens.

In primul rand ca nu vom folosi orice fel de cenusa!

Doar cenusa rezultata in urma arderii de lemne si resturi vegetale (tulpini, frunze, scoarta, paie, coceni etc.) simple, neprelucrate chimic, va fi folosita ca ingrasamant. Lemnele vopsite sau supuse altor tratamente chimice vor transmite o parte din aceste substante sintetice in cenusa, substante care pot avea consecinte fatale asupra plantelor.

De asemeni nu se va folosi cenusa de la carbunii de gratar si nici cea amestecata (de exemplu cea rezultata in urma arderii unor lemne de foc dar si a unor bucati de lemn vopsit sau de bucati de mobilier vechi).

Se poate folosi in schimb cenusa din hartie alba (nu si cea rezultata din arderea hartiei colorate), insa cea mai buna ramane cea din resturile de vegetatie uscata si cea din lemn netratat chimic.

Cum e putin probabil ca in urma unei singure arderi sa obtineti suficienta cenusa pentru a fertiliza intreaga gradina, este indicat sa adunati cenusa din timpul iernii pentru fertilizarea gradinii in timpul activitatii vegetale.

Cand si cum se foloseste

Nu exista o cantitate anume indicata, se va folosi insa aproximativ un faras de cenusa la 10-15 mp, o singura fertilizare pe an. Nu este bine sa exageram…

Cel mai indicat este sa fertilizam gradina toamna, odata cu lucrarile de toamna (dupa aratura), sau primavara devreme, inainte de insamantare. Cenusa folosita trebuie sa fie bine uscata, in ziua in care facem aceasta operatiune nu trebuie sa ploua (altfel ploaia va spala cenusa ducand in adancurile pamantului cei mai importanti nutrienti din cenusa, facand munca noastra zadarnica), iar dupa ce am imprastiat cenusa greblam usor terenul pentru a amesteca si a incorpora cenusa in sol.

Desi in unele parti s-a incetatenit obiceiul de a imprastia cenusa iarna, peste zapada, este total gresit. In schimb se poate efectua aceasta operatiune in ferestrele iernii, cu conditia ca solul sa fie relativ uscat si suficient de afanat pentru ca cenusa sa poata fi incorporata in sol prin greblare.

Se va evita mereu imprastierea cenusei peste plantele abia incoltite sau abia rasarite deoarece le vom arde (potasiul din cenusa este responsabil pentru aceasta actiune), din acest motiv fertilizarea cu cenusa se face ori toamna, ori primavara devreme, cu cateva saptamani inainte de plantarea semintelor sau a rasadurilor.

Cenusa fiind alcalina, este foarte potrivita pentru plantele care prefera solurile alcaline, astfel rosiile, radacinoasele, lavanda, broccoli, rucola, salata verde, etc.

Din acelasi motiv, cenusa nu este recomandata in cazul plantelor care prefera solurile acide, cum ar fi cartofii, capsunile, mararul, patrunjelul, afinul etc.

Acestea fiind zise, mai ramane sa fie puse in aplicare pentru ca propria experinta este intotdeauna si cel mai bun profesor!

Importanta unor rasaduri de calitate
Cum se construieste un solar de calitate

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

One comment

  1. Cum se impaca ideea ca folosim cenusa pentru a combate daunatorii de pe ridichi cu ce ziceti in articol sa nu punem cenusa pe plantele abia incoltite? Daunatorii apar dupa primele saptamani, cat frunza se ridica max 2 cm de la sol…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit