Home / Pomi fructiferi / Cum ne aparam livada de atacul iepurilor

Cum ne aparam livada de atacul iepurilor

Desi par inofensivi, iepurii pot provoca pagube insemnate in livezi pe timpul iernii.

Fiind cele mai mari rozatoare de prin partile noastre, iepurii produc si cele mai mari pagube, rozand scoarta pomilor frageti in sezonul rece.

Nu doar ca au acest obicei pagubos dar au o capacitate de ros formidabila, intr-o singura noapte, un singur iepure poate compromite 100 de pomi fructiferi! In aceste conditii va dati seama ca in 2-3 nopti o singura familie de iepuri poate distruge o livada intreaga…

Livezile sunt cu atat mai vulnerabile cu cat sunt situate in zone deschise, de deal, in zone slab populate si cu cat iernile sunt mai reci.

Daca din primavara pana in toamna iepurii gasesc suficienta hrana pe camp, iarna hrana este saracacioasa iar in aceste conditii urechiatii ataca livezile tinere cautand sa se hraneasca pe seama acestora.

Ranile deschise ale copacilor, provocate de iepuri, fac adesea ca pomul sa degere si astfel sa moara.

Cei mai vulnerabili sunt puietii, pe deoparte pentru ca fiind subtiri iepurii pot sa ii reteze complet, pe de alta pentru ca desi pot scapa neretezati, ranile sunt atat de adanci incat in multe cazuri pomul pur si simplu se usuca.

Ce este de facut?

Cea mai eficienta metoda este imprejmuirea livezii cu un gard solid. Gardul va va proteja nu doar de rozatoarele mari dar si de alte animale (caprine, porcine, bovine etc.) si chiar de hoti sau de viscol, insa nu toate livezile pot fi ingradite de o asemenea maniera.

In aceasta situatie pomii pot fi protejati astfel: fiecare trunchi este invelit fie intr-o folie groasa de plastic (sau chiar folie de aluminiu de bucatarie) sau cu baloti de paie sau chiar cu coceni.

Aceste protectii anti-iepuri au si rolul de a feri pomii de frig, insa au si ele neajunsurile lor. Personal nu as miza pe foliile de plastic (iepurii infometati pot fi tentati sa rupa si foliile de plastic), in schimb si barajele din paie si coceni prezinta unele riscuri, in sensul ca la adapostul lor pot ierna o serie de daunatori. De asemeni rozatoarele mici (soarecii) se pot strecura printre baloti si pot ajunge la scoarta.

Mai eficienta mi se pare urmatoarea tehnica: se manjeste pomul cu lapte de var si amestec cu balega de porc sau doar cu untura de porc, dupa aceea se inveleste trunchiul in folie de plastic.

Daca urecheatul rozator trece de folia de plastic, va fi oprit cu siguranta de balega sau untura de porc (iepurii detesta aceste mirosuri).

Ce facem daca iepurii au dat deja iama in livada?

Daca iepurii au dat deja atacul, atunci trebuie sa luam masuri pana nu e prea tarziu. Vom incerca sa protejam pomii inca neafectati (dupa zicala “mai bine mai tarziu decat niciodata”), iar pe cei afectati ii vom bandaja cu balega de vaca (stimuleaza vindecarea scoartei) inainte de a-i inveli in vederea protejarii de atacurile viitoare.

Daca insa rana este una adanca (de exemplu ajunge pe la jumatatea tulpinii), atunci va trebui sa renuntati definitiv la pom.

Ca o metoda suplimentara, nu este o idee rea sa lasati liberi prin livada unul sau mai multi caini, de preferat unii cu instincte de vanatoare bine dezvoltate.

Combaterea omizilor prin metode ecologice
Cum se prepara si cum se foloseste zeama bordeleza?

About Cristina P

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit