Home / Legume / Cum se construieste un solar de calitate

Cum se construieste un solar de calitate

Rolul unui solar este acela de a proteja plantele de temperaturile reci ale iernii, astfel incat sa putem grabi procesele naturale si sa ne bucuram de legume mult mai devreme decat daca ne-am baza exclusiv pe gradina in aer liber.

Nu vom intra acum in detalii legate utilitatea unui solar, oricine stie cat este de important sa iesi pe piata cu legume proaspete cat mai devreme, cand pretul e mare, chiar daca la fel de bine poate fi vorba de un solar de mici dimensiuni, folosit exclusiv pentru a produce hrana folosita in consumul propriu.

Indiferent deci de scopul urmarit, construirea unui solar nu este nici foarte complicata, nici foarte costisitoare, insa daca nu tineti seama de cateva aspecte foarte importante, riscati ca toata munca si cheltuiala dumneavoastra sa fie in zadar.

Locatia si pozitionarea

Este un aspect esential de care trebuie sa tinem seama atunci cand ridicam o astfel de structura.

Pentru ca vrem ca legumele noastre sa beneficieze din plin de soare, nu vom aplasa solarul la umbra, sub vreun pom sau sub vreo streasina de magazie ci intr-un loc luminos. In acelasi timp vom avea grija ca solarul sa fie pozitionat pe directia est-vest si niciodata pe axa nord-sud. In caz contrar plantele vor fi umbrite de propria umbra.

Terenul sa fie drept sau cu o panta foarte usoara. Ideal este sa existe aceasta panta usoara, deoarece va ajuta la drenarea solului si nu va lasa apa sa balteasca, insa in niciun caz solarul nu se va construi pe o coasa…

Constructia propriuzisa

Structura unui solar se construieste de regula din lemn. Se pot folosi grinzi de brad din comert. Stalpii de rezistenta se pot infige in sol prin intermediul unor suporturi metalice, ascutite, care se asemeni se gasesc in comert.

Se vor infige in pamant doi stalpi de sustinere, cate unul la fiecare capat, la fiecare stalp urmand sa se bata transversal (astfel incat va forma o cruce impreuna cu stalpul) cate o barna mai mica. Cele doua capete vor fi unite apoi cu unul sau mai multi lanteti, in functie de lungimea structurii.

Unul dintre capete va contine si usa de acces. Sunt mai multe tehnici de realizare a usii, insa cel mai usor de realizat este daca pornim chiar de la stalpul de rezistenta (acesta va trece chiar prin mijlocul usii in acest caz).

In aceasta faza se va proiecta forma si inaltimea solarului. Aceasta din urma nu ar trebui sa treaca de 2 m pentru ca solarul se incalzeste cu atat mai usor cu cat este mai scund.

Scheletul solarului poate fi si el din lemn (cum se recomanda pentru solariile lungi), insa pentru a simplica lucrurile si pentru a termina treaba mai repede, puteti sa optati direct pentru plase de fier-beton (metoda recomandata pentru solariile de mici dimensiuni) de 3,5 sau 4 mm grosime. Acestea vor fi arcuite peste tructura de lemn pentru a realiza o bolta, peste care se va prinde folia.

In comert exista mai multe tipuri de folie pentru solar, acestea difera in functie de pret si calitate.

Este indicat ca folia de pe acoperis sa fie diferita de cea de pe partile laterale, in sensul ca cea de pe acoperis ar trebui sa fie mai groasa si mai putin transparenta, pe cand cea de pe margini trebuie sa permita o iluminare buna a spatiului.

Pentru ca apa scursa de la ploi pe peretii solarului sa nu provoace balti care ar putea patrunde si in interiorul solarului, este indicat ca pe cele doua laturi longitudinale ale structurii, in afara solarului, sa se realizeze doua santuri de scurgere.

In fine, ar trebui sa ne gandim si la protejarea solarului de furturile puternice sau de animale, in acest sens fie montam solarul intr-o curte impresmuita, fie il ingradim noi.

In functie de dimensiunile solarului si de materialele folosite, constructia unei astfel de structuri ne poate ajunge oriunde intre cateva sute si cateva mii de lei.

Cum fertilizam solul cu cenusa
Cultivarea legumelor la ghiveci

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit