Home / Plante tehnice / Cum se face optimizarea culturii de rapita
rapita inflorita

Cum se face optimizarea culturii de rapita

Rapita (Brassica Rapa) este o planta care se cultiva in Europa si Asia pentru semintele sale bogate in ulei. In Romania culturile de rapita sunt intalnite in zonele de campie. Apreciata atat pentru seminte, cat si pentru radacina sa, cultivarea aduce venituri fermierilor, multi dintre ei supravegeaza dezvoltarea plantei inca din etapa infrunzirii. De randamentul pe care planta o sa il dea depind veniturile si productia obtinute. Felul cum este plantata rapita este unul dintre factorii decisivi pentru rezultatele obtinute. De acest factor depind ulterior, in mod deosebit, dezvoltarea plantelor, alungirea, greutatea si densitatea, factori care, la randul lor, decid randamentul rapitei.

Conform unui studiu facut de firma Maisadour Semences, este important ca, inainte de inceputul  iernii, fermierii să se asigure ca plantele să aiba o densitate de cel puţin 30 plante pe mp, iar planta ar trebui sa aiba 8 frunze si  8 mm de colet, cca 16 cm radacina. Nici grosimea plantei nu trebuie trecuta cu vederea, alungirea prea mare scade rezistenta pe perioada de iarna . Un indicator important il constituie greutatea în stare proaspata, care  ar trebui sa fie intre 1 la 2 kg/mp.

Pentru o mai buna studiere a acestor indicatori se recomanda realizarea unor micro-parcele de 1 mp fiecare, in diferite zone ale terenului cultivat. La verificare se numara toate plantele din fiecare dintre aceste micro-parcele si se taie cateva plante, la nivelul coletului, se efectueaza cantarirea apoi se face o medie a greutatilor.

Atunci cand se observa cu atentie o planta, se pot descrie conditiile in care a fost plantata si a crescut. Planta, smulsa din radacina, trebuie observata ca diametru al coletului, marimea frunzelor si numarul, precum si lungimea radacinii. Sectionarea plantei poate sa indice daca exista sau nu alungire. In cazul alungirii, trebuie inteles pericolul aparitiei Phomei, o boala de toamna, sub forma unor pete cenusii pe frunze, care are ca urmare necrozarea coletului si moartea plantei. Insectele si alti daunatori de iarna isi depun ouale, de obicei , pe petiol, iar larvele migreaza in inima plantei in perioada infrunzirii acesteia si poate distruge mugurele terminal. Trebuie tratata cu atentie , deci, si problema daunatorilor si a bolilor.

O radacina cat mai lunga si mai dreapta este de asemenea semnul unei recolte promitatoare pentru ca este rezerva de microelemente si de hrana care va permite rapitei o crestere rapida primavara.

O recolta buna de rapita este conditionata si de aplicarea ingrasamintelor, care asigura echilibrul intre mineralele necesare culturii si ajuta realizarea productiei planificate.

Ca o concluzie rapita, este planta care cere prezenta cultivatorului, la un interval de cateva zile, pentru a supraveghea dezvoltarea culturii si a asigura observarea necesitatiilor plantei, fara a omite faza pregatitoare a terenului, semanatul si fertilizarea culturii .

Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

About Cristiana

Check Also

Sfecla de zahar, particularitati

Sfecla de zahar, Beta vulgaris este o planta bineala cultivata in special pentru obtinerea zaharului. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit