Home / Diverse / Cum se prepara dulceata de trandafiri

Cum se prepara dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri este o delicatete destul de greu de gasit prin pietele romanesti (se mai gaseste prin supermarketuri insa de regula este importata din Bulgaria) dar care, din fericire, contrar aparentelor, se poate prepara cu usurinta si in casa, atata timp cat sunt ideplinite cateva conditii simple.

Iata in primul rand de ce aveti nevoie pentru a prepara delicioasa dulceata:

– 1 kg de zahar

– 1 l de apa

– 300 grame de petale de trandafir roz (cat mai parfumat)

– 2 lamai

– o punga de scortisoara maruntita

Daca toate celelalte ingrediente se cumpara din comert, petalele de trandafir trebuie recoltate cu grija. Se vor recolta doar petalele sanatoase, in floarea varstei (adica sa nu fie imbatranite si vestejite, ci fragede si catifelate), si doar de la trandafirii foarte parfumati (exista soiuri de trandafir special recomandate pentru dulceata).

Petalele nu trebuie sa contina acea portiune alba de la baza lor, prin care se prindeau de floare, deci fie indepartam acea portiune cand rupem petalele, fie o indepartam dupa aceea (ceea ce e mai migalos pentru ca trebuie sa luam fiecare petala in parte).

Dupa ce am trecut si de etapa asta incepe prepararea propriuzisa a dulcetei.

Se toarna kilogramul de zahar in litrul de apa si se pune apa la fiert. Pe masura ce apa fierbe si zaharul se dizolva, se formeaza un fel de sirop.

Intr-un alt castron se asaza petalele de trandafir peste care se stoarce o lamaie si se amesteca usor cu mana astfel incat petalele sa fie stropite cat mai uniform de zeama lamailor. Cealalta lamaie se pastreaza intacta pentru ca vom avea nevoie de ea ceva mai incolo.

Cand apa incepe sa fiarba se pun petalele de trandafir peste apa cu zahar si o lasam la fiert in jur de o ora (putem sa o lasam si mai mult de o ora daca vrem sa obtinem o dulceata mai groasa).

La suprafata se va forma o spuma pe care o adunam cu paleta.

Din cand in cand verificam starea dulcetii astfel: se ia pe varful unui lingurite putin lichid, din oala care fierbe, si se pune pe o farfurioara, cand acesti stropi se cristalizeaza si arata a dulceata, inseamna ca operatiunea este gata.

Cu cateva minute inainte de a opri focul se adauga in oala zeama de la cea de a doua lamaie si praful de scortisoara. Aceasta operatiune este pur facultativa dar va contribui sensibil la gustul final al delicioasului preparat.

Se ridica oala de pe foc si dulceata se pune (calda, asa cum e) in borcane sterilizate. Dulceata de trandafir este gata!

Partea cea mai grea este, cum probabil v-ati dat seama deja, gasirea petalelor de trandafir potrivite. Pentru consumul familiei, o tufa de trandafir plantata intr-un colt de gradina este suficienta.

Insa, cum spunem la inceput, nu toti trandafirii sunt soiuri potrivite pentru dulceata. Cei mai potriviti sunt Rosa rugosa, Trandafirul de Damasc, Rose de Rescht, Trandafirul cu 100 de petale (Rosa centifolia), etc.

Toti acesti trandafiri fac flori foarte parfumate, cu petale moi si catifelate, colorate in diverse nuante de roz.

Gulia - tehnologia de cultura in sere si solarii
Lucrarile de primavara in gradina

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit