Home / Pomi fructiferi / Cum se prepara si cum se foloseste zeama bordeleza?

Cum se prepara si cum se foloseste zeama bordeleza?

Este o substanta folosita cu succes in combaterea unei game foarte largi de boli si daunatoari atat la culturile de legume, cat si la vita de vie si pomii fructiferi.

De asemeni zeama bordeleza este acceptata si in agricultura bio, avand un impact minim asupra mediului, spre deosebire de insecticidele si fungicidele din magazinele de specialitate.

Insa si mai important,  zeama bordeleza se poate prepara foarte usor in propria gospodarie.

Iata cum se face:

In primul rand ai nevoie de o galeata/recipient de plastic mare (de 50-70 l sau alte marimi similare), un vas de plastic sau de lemn de peste 100 l (120-150 e si mai bine), piatra vanata (sulfat de cupru), apa si var nestins.

Pentru a obtine 100 de litri de zeama bordeleza aveti nevoie de 100 l de apa, 1 kg de piatra vanata, 1 kg de var stins, o bucata de hartie de turnesol sau hartie de fenolftaleina si cam 200 de grame de aracet.

In vasul cel mare (de plastic sau de lemn, niciodata nu folositi vase de metal in contact cu zeama bordeleza deoarece le corodeaza imediat) se adauga in jur de 50 l de apa si varul. Se amesteca bine pana ce se obtine o pasta uniforma, fara cocoloase.

Separat, in celalalt vas, cel de 50-70 l, se adauga restul de 50 l de apa in care scufundam un saculet de tifon cu kilogramul de piatra vanata zdrobita. Se amesteca din timp in timp, pe masura ce piata vanata din saculet se dizolva in apa. Cand s-a dizolvat complet, e semn ca acum putem mixa cele doua solutii.

Turnam continutul vasului mic (piatra vanata dizolvata in apa) peste continutul vasului mare (apa cu var). Se toarna incet, o persoana mestecand continuu pana ce s-a turnat intregul continut.

Tocmai s-a obtinut substanta numita in popor zeama bordeleza, in concentratie de 1% (concentratia e data de cantitatea de piatra vanata, daca doream o concentratie de 0,5% atunci in loc de 1 kg de piatra vanata foloseam doar 500 de grame).

Pentru a verifica calitatii solutiei (daca este acida arde plantele) se face cu o bucata de hartie de fenolftaleina pe care o bagam in zeama si care ar trebui sa se coloreze in roz, sau cu o bucata de turnesol care in contact cu zeama bordeleza trebuie sa se coloreze in albastru. Ratarea acestor propietati se datoreaza gresirii compozitiei si se poate repara daca mai adaugam var sau piatra vanata, urmarind reactia turnesolului sau a hartiei de fenolftaleina.

Zeama bordeleza de calitate trebuie sa aiba culoarea cerului senin.

Pentru aderenta se vor turna in zeama cele 200 de grame de aracet, dupa care iarasi, se mesteca bine.

Cum se foloseste?

Se foloseste imediat dupa ce a fost preparata (daca este lasata de pe o zi pe alta isi pierde treptat din proprietati), stropindu-se cu ea toate partie aeriene ale plantei.

In concentratie de 0,5% se foloseste in timpul vegetatiei iar in concentratie de 1% se foloseste in perioada de repaus vegetativ (tomana tarziu si iarna).

Niciodata cu folositi zeama in amestec cu alte pesticide/fungicide sau dupa ce le-ati folosit pe acestea si nici nu folositi pesticide sau fungicide dupa ce ati folosit zeama bordeleza!

Cuprul din compozitia pietrei vinete este cel care distruge sporii de ciuperci si daunatori care provoaca boli grave ca: mana, rapanul, putregaiuri, mucegaiul alb, viermi, omizi, purici si paduchi de plante si multe alte vietati mici care fac pagube prin gradinile si livezile noastre.

Cum ne aparam livada de atacul iepurilor
Cultivarea citricelor in ghiveci

About Cristina P

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

2 comments

  1. Hotareste-te Cristina draga, var stins sau var nestins. Dar iti spun eu care deoarece am impresia ca nici tu nu sti care se foloseste la asta si le-ai trecut pe amandoua. Se foloseste var nestins! In locul tau cu GRAMATICA si MATEMATICA ta nu as mai scrie articole ca numa de rusine m-as face!

  2. Merge si var stins si var nestins, diferenta este ca daca se va folosi var nestins trebuie o cantitate mai mare.
    Dl. Florin, am citit articolul si nu am observat greseli gramaticale atat de grave , de matematica nici nu imi imaginez de unde ati tras aceasta concluzie. Nu este cel mai documentat articol, nici cel mai prost…. este un articol bunicel si la fel ca el gasesti peste tot pe internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit