Cum se taie vita de vie

Pentru ca ne aflam in plin sezon al taierii viilor, este important sa stim cum se realizeaza corect aceasta operatiune pentru ca, desi pare greu de crezut, cea mai mare parte a viticultorilor amatori, fac numeroase greseli atunci cand efectueaza aceasta lucrare anuala.
De ce este nevoie sa taiem via?
Inca din cele mai vechi timpuri s-a observat ca taierea viei stimuleaza productia de struguri din anul in curs, regenereaza vita si impiedica degenerarea ei.
Via continua sa produca struguri si daca este lasata netaiata insa in timp isi va canaliza energia spre varfuri (datorita caracterului ei de planta agatatoare), va face struguri mai mici si mai putini, intr-un cuvant va degenera si nu se va obtine maximum de productie de struguri care se poate atinge in cazul viilor taiate.
Cum se face o taiere corecta a viei?
Acum ca am vazut de ce este importanta aceasta operatiune, sa vedem si cum se realizeaza ea in mod corect.
Taierile este bine sa se faca dupa ce au trecut marile valuri de ger. Desi nu exista o data fixa si depinde de conditiile meteo (e nasol daca dupa taiere da un inghet), taierea vitei de vie se face de obicei in prima parte a lunii martie.
Taierea se realizeaza astfel: se indeparteaza coardele noi, carceii si copilii iar coardele de rodire, cele care se afla pe butuc de el putin doi ani, se scurteaza la lungimea dorita (adica taietura se face dupa al doilea sau al treilea mugur).
Coardele noi, cele de un an, care se indeparteaza (altfel consuma prea multe resurse care ar trebui dirijate spre formarea de struguri) pentru ca oricum nu produc struguri decat anul urmator (cu exceptia celor care sunt crescute pe coarde roditoare, adica de cel putin 2 ani, acestea se vor scurta si ele ca si cele de rodire pe care au crescut), se recunosc usor prin faptul ca inca nu au devenit complet lemnoase, avand o culoare cafenie.
Ramurile uscate se indeparteaza si ele complet.
Practic prin taiere se urmareste stimularea coardelor de rodire (prin scurtare) si eliminarea celor care nu produc rod (cele noi sau cele uscate).
Tot acum se poate urmari si realizarea unei anumite forme (in special la viile crescute sub forma de bolta) si dirijarea vitei intr-o anumita directie. In acest sens se pot lasa anumite coarde neroditoare (vor deveni roditoare anul urmator).
O gresala des intalnita la viticultorii amatori este aceea ca taie pana la 80%-90% din masa de coarde a viei. Aceste taieri excesife nu fac altceva decat sa scurteze durata de viata a butucului si nu au nici efectele dorite.
O taiere corecta nu elimina mai mult de 60% din masa totala a coardelor vitei.
O alta gresala des intalnita, si la care trebuie sa fim atenti, este producerea de leziuni cu ocazia taierii, acestea se produc mai ales in cazul in care folosim o foarfeca defecta sau taiem coarde prea groase si in loc sa ramana in urma o taietura drepta, ramura este pur si simplu zdrobita sau smulsa.
Aceste leziuni sunt porti de intrare a virusilor si altor agenti patogeni care de asemeni pot avea efecte negative asupra vietii plantei.
Un mic secret!
La 1-2 saptamani dupa taiere, via “plage”. Fenomenul coincide cu reluarea vegetatiei si a fluxului de seva prin ramuri.
Datorita substantelor nutritive speciale pe care le contine, aceste picaturi sunt benefice pentru ochi, fiind un adevarat tratament naturist.
In acest sens seva care se scurge prin ramurile vitei taiate poate fi colectata intr-un recipient timp de cateva ore (nu mai mult pentru ca isi pierde proprietatile), pastrata la frigider si folosita sub forma de picaturi pentru ochi!
Trateaza cu succes conjunctivita, ochii rosii si ochii obositi.
Foarte clar. Autorul are o minte organizată.