Home / Cereale / Daunatori la cultura de porumb

Daunatori la cultura de porumb

Culturile de porumb pot suferi pagube importante in urma atacului daunatorilor. In tara noastra sunt cunoscute peste 26 de specii de daunatori care afecteaza porumbul.

Semanatul tardiv si seceta sunt factori importanti care favorizeaza aparitia daunatorilor.  Un alt factor care determina infestarea culturii de porumb este nerespectarea rotatiei culturii.

Cei mai agresivi daunatori ai porumbului sunt: gargarita frunzelor de porumb, viermele vestic al radacinilor de porumb, gandacul negru al porumbului, sfredelitorul porumbului si omida fructificatiilor.

Gargarita frunzelor de porumb – Tanymecus dilaticollis Gyll, se aseamana cu ratisoara sfeclei, insa este putin mai mica (6,5‑8,0 mm lungime). Corpul are culoarea brun-cenusiu, mai deschisa ventral. Adultul este de forma oval alungit si este caracterizat prin prezenta unui cioc evident (rostru) mai lung decat capul. Scapul antenelor nu depaseste marginea posterioara a ochiului. Pronotul este mai lat decat lung, cu marginile laterale dilatate post­median. Elitrele sunt cafeniu deschise, adesea cu dungi longitudinale mai deschise sau mai in­chise, iar solzii si perisorii acestora sunt ca niste dungi dispuse longitudinal. Talia femelelor este mai mare decat a masculilor. Gargarita frunzelor de porumb are aripi de dimensiuni reduse.

Viermele vestic al radacinilor de porumb, Diabrotica virgifera virgifera LeConte, are culoarea galben spre verde. Femela prezinta pe elitre trei benzi longitudinale care se pot contopi. Antenele sunt scurte, iar abdomenul este ascutit la extremitatea sa. Masculul are anterele mai lungi decat corpul, elitrele au culoare neagra sau sunt mai intunecate, in jumatatea anterioara. Abdomenul este rotunjit terminal. Oul acestui vierme are lungimea de 0,5 mm, forma ovala, si culoarea galbuie. Larva este subtire, alungita, de culoare alba cu capul negru. La maturitate lungimea larvei ajunge la 13 mm.

Gandacul negru al porumbului, Pentodon idiota Hb, este un gandac cu corp robust si convex, cu partea dorsala lucioasa. Culoarea corpului este neagra, uneori cu nuante maronii. Clipeul este rotunjit si prezinta pe marginea anterioara doi dintisori mici obtuzi. Protoracele este putin curbat ventral, si acoperit cu o serie de peri fini. Fruntea prezinta un mic tubercul ascutit, iar elitrele sunt netede, cu carene aplatizate si punctuatie fina. Prezinta cate o ridicatura proximala si una distala. Tibiile anterioare sunt adaptate pentru sapat. Larva are capul puternic chitinizat, iar corpul este de culoare alb – galbui.

Sfredelitorul porumbului, Ostrinia nubilalis Hb, are o anvergura a aripilor de 2.5-3 cm lungime si prezinta dimorfism sexual. Feme­la este mai mare, cu abdomenul rotunjit terminal, de culoare galbuie deschisa, iar aripile anterioare sunt de culoare galbena deschisa, cu trei dungi trans­versale dispuse in zig-zag.  Masculul este mai mic are abdomenul terminal mai ascutit si  culoarea mai inchisa, prezinta nuante maronii.  Oul este de culoare alba sidefie, turtit, neted si grupat in ponte depuse pe partea inferioara a frunzelor.

LeConte Diabrotica virgifera virgifera

Cultura de orez in Romania
Graul, Triticum aestivum - soiuri rezistente la seceta

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit