Home / Pomi fructiferi / Dezvoltarea livezilor de nuc

Dezvoltarea livezilor de nuc

Nucul este o specie pomicola cu importanta economica deosebita. Este  foarte apreciat din cele mai vechi timpuri pentru fructele sale bogate in elemente nutritive ridicate,  a lemnului de calitate exceptionala si a celorlalte organe (frunze) folosite in industria farmacetuica.  Fructele de nuc sunt alimente complete, ce contin substanţe grase, substanţe proteice, hidraţi de carbon, substanţe minerale si vitamine. Nucii sunt plante ecologice, ce reusesc sa absoarba metalele grele din sol si atmosfera si impiedica alunecarile de teren.
Desi creste lent si intra greu pe rod nucul prezinta numeroase avantaje: are longevitate mare, o plantatie de nuci bine intretinuta poate rezista pana la 80 de ani, dupa 10-12 ani ofera productii exceptionale de fructe. In culturiile intensive se urmareste fructificarea pe ramuri laterale, dezmugurirea şi înflorirea târzie, toleranţa la atacul de bacterioză şi la antracnoză; mărirea fructului (peste 15 g), procent ridicat de miez (peste 40%) si  coaja subţire, uşor de spart. Pentru cresterea productiei de fructe este foarte importanta tardivitatea dezmuguritului şi înfloriri. O alta problema de care trebuie tinut cont este cresterea rezistentei la boli. Antracnozele pot produce pagube importante in plantatiile de nuci.  Si in Romania nucul are perspectiva deosebita, pentru ca se poate cultiva fara a necesita tehnologie speciala.
Dezvoltatorii ce doresc sa investeasca in crearea unei plantatii de nuc trebuie sa cunoasca costurile pentru toate verigile tehnologice specifice culturii, producţiile şi veniturile obţinute pe direcţii de valorificare. Compensarea investitilor in cazul plantatiilor de nuc se realizeaza in aproximativ opt ani de la infiintare. Pentru o exploatare maxima a terenului se recomanda intercalarea culturilor.  Se pot cultiva căpşun, dovlecei, ceapă, cartofi timpurii, in primii ani care nu influenteaza negativ cresterea pomilor.
Pentru valorificare maxima a nucilor se recomanda dezvoltarea liniei de prelucrare a fructelor: uscare, vidare, depozitare.

Cultivarea Smochinului (Ficus carica)
Combaterea omizilor prin metode ecologice

About Natalia p

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit