Home / Legume / Efectele nedorite ale fertilizarii in exces

Efectele nedorite ale fertilizarii in exces

Se spune ca orice exces este daunator. Aceasta teorie se potriveste perfect in cazul ingrasamintelor folosite in exces, consecintele mergand de la compromiterea recoltei, pana la repercursiuni asupra sanatatii consumatorilor.

In aceste conditii este important sa stim la ce pericole ne expunem pe noi insine si pe altii, atunci cand facem exces de zel cu fertilizarea solului.

Legumele asupra carora s-au efectuat fertilizari in exces sunt relativ usor de recunoscut, arata nefiresc de viu colorate, sunt mari dar totusi, nematurizate suficient. Desi sunt bine crescute si frumos colorate, observam ca sunt crude la interior (de cate ori nu am intalnit aceasta situatie la rosii?), nu au gustul obisnuit si sunt tari. Acesta este un indiciu ca nu sunt crescute natural si ca ne pun sanatatea in pericol.

Cel mai frecvent abuz pe care il fac agricultorii romani, este abuzul de ingrasaminte pe baza de azot. Acest lucru se intampla pe deoparte din nestiinta, pe de alta din dorinta de a grabi cresterea legumelor, si, nu de putine ori, pentru a indeplini conditiile de aspect si dimensiuni, impuse de marile supermarketuri, indiferent de consecinte.

Insa consecintele nu sunt deloc de neglijat.

Legume cancerigene

Este cea mai grava consecinta a azotarii in exces. Acest lucru apare din cauza acumularii in exces de nitriti si nitrati de catre planta, sub stante foarte daunatoare pentru organismul uman.

Azotul in sine nu este periculos, insa participa la formarea altor substante, prin procesele naturale de hranire ale plantelor, substante dintre care unele, cum sunt acesti nitriti si nitrati, sunt extrem de periculoase.

Nitritii si nitratii din plante, trec mai departe in organismul uman prin alimentatie, unde favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase.

Precocitate sexuala la copii, infertilitate si alte dereglari hormonale.

Folosirea in exces a unor produse chimice sintetice, care ajung prin alimentatie in oraginismul uman, pot produce grave dereglari hormonle.

Complexitatea si natura lor variaza in functie de substantele folosite insa pot merge de la instalarea unei menopauze timpurii la femei, probleme de fertilitate la ambele sexe si pana la precocitate sexuala la copii.

Alte tipuri de substante periculoase sunt cele injectate (nu vorbim aici de injectiile cu apa menite sa atarne greu ka cantar, ci de injectarea de fertilizanti direct in fruct).

Efectele lor asupra sanatatii sunt devastatoare, mergand pana la favorizarea nasterii de copii cu sindrom Down, autism, retard mental si alte boli grave, in cazul in care mama consuma astfel de alimente pe perioada sarcinii.

Excesul de fertilizanti pe baza de calciu duc la imbatranirea prematura a plantelor iar in organismul uman poate duce la blocaj renal, constipatie si alte afectiuni metabolice.

Rosiile, merele si strugurii sunt cele mai predispuse la fertilizare in exces (inclusiv la injectari), dar si telina, castravetii sau citricele, iar ceapa si usturoiul cele mai putin predispuse la acest risc (diferenta e data de procele biologice diferite ale acestor specii de plante).

Dincolo de faptul ca ne pot imbolnavi grav, produsele agricole crescute fortat, desi sunt mari, sunt sarace in substante cu adevarat hranitoare (minerale, vitamine, proteine, etc.), pentru ca nu au parcurs in mod normal intregul ciclu de maturizare.

In acest context este de inteles de ce tot mai multi romani pun accentul pe produsele si agricultura bio, piata fiind cea care educa, de aceasta data, producatorii.

Cartoful mov
Cultivarea trufelor in Romania

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit