Home / Diverse / Elemente tehnologice eficiente pentru o cultura de soia bogata

Elemente tehnologice eficiente pentru o cultura de soia bogata

Soia, Glycine hispida, este o planta ce isi are originile in China si Japonia si este alaturi de orez, mei, grau si orz una dintre cele mai complexe si hranitoare alimente.

Apartine familiei leguminoaselor si se remarca prin fructul ce contine boabe bogate in elemente nutritive bune si folosite in diferite scopuri. Soia este utilizata in industia alimentare, industria farmaceutica si industria cosmetica.

Boabele de soia sunt bogate in proteine, aminoacizi esentiali, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitina, vitamine, rezine,  fitohormoni  si rezine.

Pentru o cultura de soia bogata si productiva este bine sa tineti seama de cateva elemente tehnologice importante.

1. Plantele premergatoare bune pentru infiintarea culturii de soia sunt: cerealale paioase, sfecla de zahar, porumbul. Atentie nu se recomanda infiintarea culturii de soia dupa floarea soarelui si alte leguminoase.

2. Lucrarile solului trebuie temeinic efectuate. Aratura de toamna poate fi realizata, la adancime de 25 cm,  doar atunci cand conditiile pedoclimatice sunt foarte favorabile executarii acestei lucrari. In urma efectuarii araturii solul nu trebuie sa contina bolovani sau curele.

3. Pregatierea patului germinativ trebuie facuta cu mare atentie. Se recomanda mobilizarea solului cu combinator prevazut cu tavalugi inelari si nivelatoare, imediat dupa lucrarea de baza.

4. Fertilizarea culturii este una alt element tehnologic important care ajuta la crestera productiei de soia. Pentru productii de 5 t/ha se recomanda  utilizarea a 80-90 kg/ha N; 55-50 kg/ha P si  35-45 kg/ha K. Se va efectua fertilizarea de baza, odata cu aratura si fertilizarea de primavara la pregatirea patului geminativ. Ingrasamintele complexe se vor aplica la semanat.

5. Semanatul se va realiza doar cu samanta certificata C1 de cea mai buna calitate. Samanta trebuie tratata cu Nitragin Bac Soia si ferita de razele soarelui. Perioada optima de semanat este cand solul va avea temperatura de 12 C (dupa jumatatea lunii aprilie). Densitatea de semanta recomandata: 55-60 boabe geminabile pe metru patrat, la adancime de 4-6 cm.

6. Lucrarile de intretinere a culturii constau in: erbicidarea culturii, combaterea buruienilor, combatere a bolilor si daunatorilor. Toate aceste lucrari trebuie efectuate cu substante specifice!

7. Recolatarea culturii trebuie efectuata tinandu-se seama de umiditatea STAS (14%).

cultura de soia, elemente tehnologice

Cultivarea leusteanului
Imbunatatirea productiei la cultura de pepene galben

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit