Home / Stiri / Exportul de grau catre tarile arabe a crescut cu 75% in 2014

Exportul de grau catre tarile arabe a crescut cu 75% in 2014

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin declarat  ca anul 2014 a fost unul foarte bun pentru exporturile de produse agroalimentare. Acesta a anuntat ca balanta comerciala a fost pozitiva, cu un excedent de 500 de milioane de euro: “Țara noastră a exportat 4,9 milioane de tone de grâu. O cantitate foarte mare, raportată la ceea ce am produs, 7,4 milioane de tone. Am exportat în cantități mai mici și porumb, floarea soarelui, rapiță. Partea bună este că am reușit, dincolo de partenerul principal, reprezentat de piața Uniunii Europene, să identificăm noi piețe de desfacere. Și mă refer la zona estică, la țările arabe, acolo unde exporturile au crescut, în ultimii ani, cu 75% față de ceea ce eram obișnuiți. Una dintre țintele noastre pentru perioada următoare, dincolo de creșterea producției la nivel național, este deschiderea de noi piețe de desfacere. Să dăm posibilitatea fermierilor noștri să vândă la prețuri competitive”.
Seful de la Agricultura a precizat ca Romania s-a situat pe primele locuri in Europa la productia de cereale si plante oleaginoase: ” Am continuat foarte bine trendul. Am reușit doi ani la rând, 2013 și 2014, să ne clasăm pe primul loc din punct de vedere al producției. Chiar dacă suprafața nu este pe primul loc, producția, iată că a fost foarte bună ceea ce ne arată că media la hectar, deși nu este cea mai bună din Uniunea Europeană, a reușit să cunoască o îmbunătățire”.
Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, in anul 2014 Romania s-a situat pe locul doi la productia de proumb din Europa ( cu 12 milioane de tone) si pe locul cinci la productia de grau (cu 7,4 milioane de tone).

Reglementări legale privind livrarea laptelui de la 1 aprilie 2015
Cultivarea rapida a ciupercilor

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit