Home / Stiri / Exportul de miei ingreunat de birocratie

Exportul de miei ingreunat de birocratie

Fermierii din judetul Cluji sunt nemultumiti de felul in care menegeriaza, Direcția Județeană Sanitar Veterinară, situatia formularelor de identificare a animalelor. Dupa ce au reusit sa finalizeze documentele cu privire la starea de sanatate a animalelor, si au obtinut aviz favorabil pentru exportul mieilor catre tarile arabe acum sunt blocati de reprezentantii Direcțiile Județene Sanitar Veterinare, care nu au formulare de identificate.

Acest fapt s-a sesizat dupa procesul de descentralizare, in urma caruia formularele tiparite in trecut de ANSVSA si trimise in teritoriu, trebuiesc acum efectuate de catre reprezentantii Direcție Județeană Sanitar Veterinară, fiecare institutie judeteana fiind acum nevoita sa isi tipareasca singure deocumentele. Dar pentru ca aceste documente trebuiesc inseriate a fost  necesara efectuarea o licitatie speciala, a declarat Nicolae Pivaru directorul DVS Cluj: “Formularele de identificare erau tipărite de ANSVSA și trimise în teritoriu. S-a schimbat procedura și, acum, fiecare Direcție Județeană Sanitar Veterinară trebuie să-și tipărească propriile formulare. Practic, s-a procedat la o descentralizare. Până a apărut actul normativ și s-au organizat licitațiile, a durat ceva. Formularele sunt acte cu regim special, înseriate. Se completează pe hârtie și în format electronic. În formular sunt trecute informații despre animal: mama, tata, sexul, produsul”.

Alexandru Bojan, fermier, a declarat ca acum exportul de miei de desfasoara in conditii optime, avand pregatita masina cu 300 de miei la cca 20Kg fiecare:” Animalele sunt cu toate actele în regulă. Act de mișcare, de transport, de identificare, tabel cu efectivele, nu există nicio piedica”.

Aceasat piedica a pus pe jar fermerii din tara deoarece exporturile de ovine a fost reanceput saptamana trecuta, dupa eliberarea avizelor de sanatate a animalelor de catre ANSVSA, dupa ce in decembrie 2014 e fost impus embargou pentru exportul de ovine, caprine si bovine din cauza focarelor de blue toungue, descoperite pe teritoriul tarii noastre.

Painea traditionala romaneasca, foarte cautata de populatie
Mierea de tei din Dobrogea, foarte apreciata

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit