Home / Cresterea pasarilor / Factori care influenteaz productivitatea gainilor ouatoare

Factori care influenteaz productivitatea gainilor ouatoare

Productia de oua la gainile crescute in sistem intensiv este influentata in mod direct de factori precum: calitatea hranei, caldura, lumina si calitatea adapostului. Toti acesti factori sunt foarte strans legati intre ei si influenteaza productia de oua pe timpul anotimpului cald si pe durata iernii.

Cu privire la perioada de iluminat toti crescatorii de pasari si specialistii s-au pus de acord: nu trebuie crescuta perioada de iluminat pentru puicute si nu trebuie scazuta perioada de iluminat pentru gainile ouatoare. La baza sta principiul conform caruia productia de oua este stimulata cand ziua creste treptat, datorita stimulilor metabolici si endocrini.

Si temperatura joaca un rol important in obtinerea unei productii ridicate de oua. O temperatura optima este de 20-22 de grade celsius, insa pasarile raspund bine si al temperaturi mai mari cu 10 grade sau mai mici cu 10 grade celsius. Cu hrana de buna calitate si program corespunzator de lumina gaina este productiva si la temperata de 5 grade celsius.

Harna este foarte importanta pentru starea de sanatate a gainiilor si influenteaza in mod pozitiv sau negativ procesul de producere a oualelor. Cu o hrana adecvata, de buna calitate pasarile inregistreaza o cresterea a productiei de oua cu 20% mai mare fata de gainile crescute in gospodariile traditionale.

Calitatea adaposturilor este un alt factor care are impact mare asupra gainilor si asupra productiei de oua. Crescatorii care doresc sa amenajeze adapost inchis pentru gaini pe durata iernii pentru a spori productia de oua trebuie sa stie ca: pe fiecare metru patrat pot sta maxim cinci gaini; adapostul trebuie amplasat cu fata principala orientata catre sud; in interior trebuie sa existe zona de dormit (stinghii), asternut permanent de paie si cuibare de oua; pentu a mentie caldura, adapostul trebuie izolat.

Principalele boli la gainile Brahma
Rase grele de gaste - Rasa Toulouse

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit