Home / Diverse / Factori care influenteaza calitatea lucrarilor de semanat paioase

Factori care influenteaza calitatea lucrarilor de semanat paioase

Semanatul este lucrarea agricola care consta in introducerea semintelor in sol, la o anumita adancime. Este una dintre cele mai importante lucrari agrotehnice, si de aceea se acorda o atentie sporita calitatii acesteia. Un semanat de calitate se obtine atunci cand terenul a fost bine pregatit, a acumulat suficienta apa, si a fost imbogatit cu azot care favorizeaza germinatia plantei.
Contitiile de calitate ale lucrarii de semanat cereale paioase sunt indeplinite daca sunt respectate urmatoarele aspecte: buna pregatire a terenului in prealabil, metoda de repartizare a semintelor pe suprafata terenului,  adancimea de semanat, densitatea culturii (care difera in functie de specia de paioase, zona de cultura si modul de intretinere a recoltei), perioada agronomica de semanat, calitatea semintelor folosite si performanta utilajelor de semanat.
In tara noastra s-a observat tendinta de utilizare a unor utilaje tot mai performante, care au ca scop cresterea productivitatii in sectorul agricol. De aceea fermierii acorda atentie tot mai mare calitatii echipamentelor pentru semanat cereale paioase. Producatorii s-au adaptat si au conceput utilaje de semanat cereale paioase, echipate cu sisteme de dozare mecanica centralizata şi distributie pneumatica a semintelor, simple din punct de vedere constructiv, cu capacitate mare de lucru, cu masa redusa si cu reglaje usor de efectuat, care satisfac cerintele exigente ale agrotehnicii moderne.

Pentru ca utilajele sa efectueze un semanat de calitate trebuie sa respecte cateva conditii de ordin agrotehnic: sa poate fi utilizate la semanatul unui numar mare de culturi, sa asigure normele de insamantare in limita vitezei de lucru corespunzatoare, sa asigure distributia uniforma a semintelor pe latimea de lucru si pe randurile de plante.

Se pot utiliza semanatoare  MONOSEM, SAME Deutz-Fahr, GASPARDO PNEUMATICE, foarte performante, special concepute pentru cereale, prevazute cu sistem de inchidere hidraulica.

Masuri de combatere a Gandacului de Colorado la culturile de cartof
Solar tip tunel sau solar cu acoperis in doua pante, pentru hrana proaspata in gospodarie

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit