Home / Cresterea animalelor / Factori care influenteaza productia de lapte la bovine

Factori care influenteaza productia de lapte la bovine

Cresterea bovinelor a fost si a ramas o ramura economica foarte importanta. Bovinele sunt cele mai mari animale din familia Bovidae, au talie variabila de 80 /180 cm si masa corporala cuprinsa intre 200 si 1750kg. Aceste animale valorifica rapid furajele in lapte, carne si energie. Pot fi crescute pentru lapte, carne, tractiune sau pentru carne-lapte si lapte-carne.

Unul dintre produsele principale ce se obtin din exploatarea bovinelor este laptele, acesta este un produs biologic cu o compozitie chimica foarte complexa.  Laptele se sintetizeaza la nivelul glandei mamare. Compozitia chimica a laptelui este influentata de factorii genetici si de mediu.

Factorii genetici care influenteaza compozitia si productia de lapte sunt: specia, tipul fiziologic, rasa, individualitatea si varietatea.

Factorii fiziologici care au influenta directa asupra productiei de lapte la bovine sunt: varsta, stadiul lactatiei, dezvoltarea corporala, gestatia, varsta la prima fatare, conformatia corporala, constitutia, longevitatea productiva si starea de sanatate.

Alti factori care au impact direct asupra cantitatii si calitatii productiei de lapte la bovine sunt: modul de hranire, calitatea hranei oferte, adaparea, mulgerea, intervalul dintre fatari, regimul de miscare, odihna, programul activitatilor zilnice, sezonul de fatare si factorii climatici.

In functie de rasa si de gradul de precocitate productia de lapte     este ascendenta in primele 3-5 lactatii pana la atingerea nivelului productiv maxim apoi se reduce odata cu inaintarea in varsta. Vacile cu longevitate productiva mare realizeaza pe durata explotarii cantitati mari de lapte si fata vitei multi si astfel au un grad ridicat de rentabilitate.

Starea de sanatate este conditia principala care influenteaza calitatea si cantitatea lectatiei. Infectiile si starea de boala influenteaza negativ productia de lapte. Daca vacile sunt bolnave, cantitatea de lapte produsa se reduce, in cazurile grave lactatia poate fi inhibata total.

Cele mai intalnite afectiuni care influenteaza productia de lapte sunt: afectiuni ale aparatului reporducator (metrite, endometrite, sterilitatea), afectiuni determinate de marirea intervalului intre fatari, afectiuni le ugerului (mamite, mastite), afectiuni ale aparatului digestiv, respirator sau circulator.

lactatie la bovine

 

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

About Natalia p

Check Also

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la ovine dureaza 150 de zile.  Perioada de gestatie poata fi influentata de starea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit