Home / Legume / Fainarea la castraveti

Fainarea la castraveti

FainareaCastravetele, denumit stiintific Cucumis sativus, este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae, fiind cultivat la scara larga, in vederea consumului alimentar. Este originar din India, ajungand sa se cultive in intreaga lume numeroase varietati.

Atacul patogenului Sphaerotheca fuliginea, produce boala numita Fainare, lucru care determina reducerea semnificativa a productiei.
Boala se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei, frunzele fiind cel mai puternic afectate.

Simptome:
Se observa pe frunze prezenta unor pete circulare sau neregulate, albe, cu aspect de pudra, pete ce se extind odata cu evolutia bolii. Tesuturile din dreptul acestora se ingalbenesc, urmand a se necroza si astfel, planta intra in incapacitatea de a se hrani.

Conditii ce favorizeaza aparitia bolii:
Temperaturi mai ridicate de 25-26 grade Celsius, seceta.

Conditii ce favorizeaza dezvoltarea ciupercii:
Temperaturi de 24-26 grade Celsius si umiditate atmosferica ridicata.
Masuri de prevenire si combatere:

• Ecologice:
-asolament rational
-aratura de toamna adanca
-alegerea unor soiuri rezistente
-mentinerea umiditatii optime pentru spatiile protejate

• Chimice:
-aplicare la aparitia bolii: fungicide de contact. Se repeta la 8-10 zile. Sau fungicide sistemice, care se repeta la 12-15 zile.
Produse chimice de combatere:

 Fungicide de contact- asigura protectia suprafetelor cu care intra in contact: Bravo 500 SC, Manoxin M 60 PU, Thiovit s.a.
 Fungicide sistemice- asigura protectia intregii plante: Tilt250 EC, Shavit 25 EC, Ortiva, Topas 100 EC s.a.

 

Sursa foto: www.plant-shop.ro

Principalele boli la cultura de morcovi
Ceapa metode de combatere a bolilor si daunatorilor

About Stiri Agricole

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit