Home / Pomi fructiferi / Fainarea marului – Podosphaera leucotricha – descriere, combatere si tratamente
Podosphera leucotricha fainarea marului pe fruct semne ale bolii

Fainarea marului – Podosphaera leucotricha – descriere, combatere si tratamente

Fainarea marului (podosphaera leucotricha), este o micoza ce se manifesta pe lastari , frunze, flori si fructe. Boala se manifesta pe tot parcursul perioadei de vegetatie afectand serios recoltele, mai ales la soiurile sensibile.

Semnele bolii – simptome

Chiar de la infrunzire, boala poate aparea pe frunzele tinere pe ambele fete, ca o pasla albicioasa data de dezvoltarea hifelor fungilor, cu aspect fainos deasupra.  In scurt timp, frunzele nu mai evolueaza normal, se inrosesc, se incovoaie, devin casante, se usuca si cad.
Florile atacate de ciuperca devin sterile, capata culoare alba-verzuie cu petale alungite, cunoscute si sub denumirea de „flori de ceara”, se brunifica si se usuca. Atacul lastarilor se face de la varf la baza, iar in timpul inghetului ei se usuca.  Aspectul albicios, prafos al zonei infectate este dat de sporii pe care-i produce ciuperca pentru a se inmulti in perioada de vegetatie. Sporii apar pe miceliu sub forma unor lanturi lungi de conidii incolore, germineaza  apoi pe tesuturile verzi ale plantei, folosindu-se de apa de la transpiratie in perioada in care temperatura este intre 10-20°C.

Fruct de mar cu infectie de fainare

Transmitere si raspandire

Forma matura a ciupercii sunt cleistotecile sau periteciile(fructificatii de rezintenta) care se formeaza toamna pe miceliu sub forma unor pete sferice si negre. Din primavara pana-n toamna, sporii eliberati de cleistotecii, nefiind captati de livada in primul an, nu dau infectii primare. Ciuperca ierneaza ca miceliu de rezistenta cuibarit intre muguri. Iar la primavara urmatoare, miceliul de rezistenta elimina spori ce realizeaza infectia primara a merilor cu fainarea.

Masuri de protectie si combatere

Se recomanda taierea si arderea crengilor uscate, a lastarilor infectati pe care-i deosebim prin culoarea albicioasa-argintie pe care o capata. Latarii foarte tineri si atacati puternic se indoaie. Taierile se pot face atat in perioada de repaus cat si imediat dupa inforirea pomilor. Fertilizarile moderate cu complex NPK, datorita continutului de potasiu, dau o crestere o rezintentei marului la fainare. Pentru plantatiile noi trebuie alese soiuri rezintente  la fainare.

Tratamente pentru combaterea fainarei la mar

Ca tratament in perioada de repaus vegetativ poate fi folosita polisulfura de Bariu 6%.
Incepand cu inmugurirea, se pot face tratamente in cele trei etape: cand la deschiderea mugurilor apare mugurele bicolor, in faza de buton rosu prin aparitia petalelor cu punct rosu in varful butonilor florali sau dupa caderea primelor petale. Tratamentele se fac inainte de inflorit cu sulf muiabil, Thiovit0,(7% inainte de inflorit si 0,4% dupa inflorit), Cosavet 80DF(4,5kg/ha),Microthiol (0,7%inainte de inflorit si 0,3%dupa inflorit).

La sfarsitul infloritului se fac tratamente care nu sunt toxice pentru albine cu Benlate, Bavistin, Sisthane, Derosal 50 WP -0,7%, Punch40 EC-0,005% apoi se continua pana in august prin stropiri cu Topsin Al70PU(1,5 kg/ha), Impact 25(0,225 l/ha,Ringo L(1  l /ha). In perioada de dupa taierile anuale se fac stropiri cu zeama sulfocaleica 20% sau polisurfura de bariu 6%.

Caisul, cresterea productiei de fructe prin taieri corect realizate
Rapanul marului ( Venturia inaequalis) - descriere, combatere si tratamente

About Cristiana

Check Also

Cultura prunului

Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La  romani este cunoscut ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit