Home / Vita de vie si vin / Fainarea Vitei-de-vie

Fainarea Vitei-de-vie

grape001.jpg

Agentul patogen:

UNCINULA NECATOR – este ciuperca răspunzătoare pentru apariția Făinării, aceasta fiind considerată alături de Mana și Putregaiul Viței-de-Vie, drept cea mai păgubitoare boală.

A fost observată și descrisă pentru prima dată în Europa de către horticultorul Tucker în Anglia anilor 1845, forma conidiană a acestei ciuperci purtând numele celui care a descris boala – OIDIUM TUCKERI
Importanta economica:

Acest agent patogen duce la:

  • Brunificarea și căderea strugurilor tineri
  • Avortarea florilor
  • Atacul pe boabe conduce la crăparea acestora, lăsând să se vadă semințele și favorizând atacul de putregaiuri (Botrytis)
  • Vinurile obținute din struguri ce au avut atac de Făinare nu se pot învechi, întrucât apare casarea brună a acestora (brunificarea vinurilor) vinurile capătă un gust specific de vin „răsuflat” (supraoxidat)

Diagnostic simptomatologic:

Boala atacă pe toate organele aeriene ale plantei (muguri, lăstari, frunze, flori, fructe).
Peste iarnă, ciuperca stă în solzii ce acoperă mugurele, astfel observându-se sub forma unor pete mai închise pe coardele de Viță-de-Vie.
Atacul de Făinare se observă ușor datorită aspectului prăfos, asemănător făinei, de culoare alb-cenușiu. La nivelul foliar, pe lângă petele pâsloase, se mai pot observa răsucirile marginilor.
Transmitere:

• De la ploi: acestea spală o parte din spori de pe materialul infectat
• Transmiterea prin intermediul insectelor
• Vânt puternic etc.
Factori favorizanti dezvoltarii bolii:

• Temperaturi în jurul valorii de 20
• Umiditate atmosferică relativ ridicată: 50-80%
• Fertilizare excesivă cu azot
• Rezervă de făinare pe coarde și muguri din anul anterior
Masuri de protectie:

• Cultivarea de soiuri cu toleranță la făinare
• Combaterea buruienilor
• Legarea și dirijarea corectă (aerisită) a lăstarilor
• Efectuarea lucrărilor la timp (copilit, desfrunzit, plivit)
• Creșterea distanțelor de plantare (pe rând și între rânduri)
• Tăieri anuale
Tratamente/Substante active folosite in combaterea fainarilor:

  1.  Tratamente cu fungicide- în perioada de repaus (decembrie-februarie):
    • Sulfat de cupru sau Zeamă bordeleză
    • Zeamă sulfo-calcică în concentrație 20%
    !!!Tratamentele se fac la temperaturi de peste 5 grade
  2.  Tratamente cu fungicide- în vegetație:
    • Produse pe bază de sulf micronizat: Thiovit Jet 80 WG, Sulphur 80 WG, Kumulus
    !!!Nu se folosesc la temperaturi mai mari de 30 grade
    • Produse de contact: Karathane Gold 350 EC (350g/l)
    !!!Acționează și la temperaturi scăzute
    • Produse sistemice (curative): Mystic Combi, Postalon 90 SC, Mystic 250 EC, Cyflamid
    • Produse din clasa strobilurinelor: Stroby DF
    • Alte produse specifice: Topsin

 

Sursa foto: www.daunatori.info
www.agriculturaromaneasca.ro

Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare
Sapte pasi esentiali pentru a obtine un vin bun

About Stiri Agricole

Check Also

Lucrari de vara specifice la vita de vie

Lucrarile la plantatia de vita de vie imbunatatesc productia si calitatea boabelor de struguri obtinute. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit