Home / Legume / Fasolea pitica de primavara cultivata in gradina

Fasolea pitica de primavara cultivata in gradina

Fasolea – Phaseolus vulgaris, este o planta leguminoasa cu numeroase beneficii pentru organismul uman. Este o planta anuala foarte bogata in fibre, proteine, grăsimi, carbohidrați, apă, calciu, fosfor, fier, magneziu, sodiu potasiu si zinc. De la planta de fasole pot fi consumate pastaile tinere si boabele uscate.
In Romania suprafata totala cultivata cu fasole se ridica la aproximativ 5%.  La noi in tara exista doua mari varietati de fasole cultivata: fasolea cu crestere determinata sau pitica si fasolea cu crestere nedeterminata sau urcatoare.
Fasolea pitica are păstaie rotundă, galbena, fără aţe. Pastaile au o lungime medie de 15-17 cm  și cu un diametru de 8/9 mm. Pot fi consumate în stare proaspătă, conservată sau congelată. Boabele sunt albe de formă ovoidală. Înălţimea plantei poate atinge 50 – 70cm. Perioada de vegetaţie este scurta de 50 – 51 zile.
Aceata leguma se cultiva in gospodarie la sfarsitul lunii aprilie cand temperatura din sol se mentine constanta la 10-12 grade celsius. Plantei de fasole pitica ii merge bine alaturi de culturile de morcov, porumb, mazăre, ridichi, rozmarin; nu se dezvolta alaturi de usturoi şi ceapă. Se seamana in randuri la 50 cm sau in cuiburi la 40/40 cm, cate 3-4 seminte la cuib, la adancime de 5 cm.
Lucrarile ce trebuiesc efectuate sunt de udare (dupa rasarire), fertilizare organica, curatare de buruieni, combatere a agenţilor patogeni şi a dăunătorilor daca este cazul.
Recoltarea pastailor din gradina incepe la 15-20 zile de la inflorire, se realizeaza in serii la cateva zile distanta, pentru ca acestea sa nu imbatraneasca. Procesul de recoltare nu trebuie amanat pentru ca plantele nu mai leaga alte pastai si productia scade.

Cultura de varza timpurie
Combaterea daunatorilor la cultura de ridichi

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit