Home / Stiri / Fermierii care cultiva soia vor beneficia de subventii generoase

Fermierii care cultiva soia vor beneficia de subventii generoase

In 2015 s-a observat o crestere a suprafetelor cultivate cu soia, planta extrem de apreciata pentru calitatile  nutritive, acest fapt se datoreaza subventilor generoase provenite din sprijinul cuplat.

In cursul anului trecut suprafata totala cultivata cu soia a crescut cu 15000 hectare fata de 2014. Sprijinul cuplat a carui valoare se ridica la 325 euro pentru hectar si-a atins scopul, iar cultura acestei plante a devenit foarte atractiva. Conditia principala pe care trebuie sa o respecte agricultorii pentru a beneficia de acesti bani este sa cultive soia nemodificata genetic.

Soia este cultivata in special pentru valoarea proteica ridicata, aceasta contine 30 % protenia bruta, continutul de ulei este de 17-20%, iar radacinile prin nodozitatile pe care le dezvolta sunt o sursa de azot excelenta.  Planta are nevoie de temperatura medie de 20-27 grade celsius, pentru o buna dezvoltare in cele cinci luni de vegetatie.

Culturile de soia se dezvolta excelent in solurile bogate in cernoziomuri si in cele brun-roscate din Banat, Crisana si Campia Romana.  Culturile de grau si porumb sunt bune premergatoare pentru cultura de soia. Necesita cel putin trei udari generoase pentru o productie bogata. Necesarul de apa este mai ridicat in perioada infloririi si  a fructificarii.

Cu ocazia aceasta Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura  a lansat campania de informare a fermierilor, astfe in perioada 23 februarie – 10iunie 2016 fermierii pot afla informatii despre valoare subventiilor din noul PNDR.

7.    Sprijinul cuplat pentru:
7.1.    Soia;
7.2.    Lucerna;
7.3.    Mazare boabe pentru industrializare;
7.4.    Fasole boabe pentru industrializare;
7.5.    Canepa pentru ulei si fibra;
7.6.    Orez;
7.7.    Samanta de cartof;
7.8.    Hamei;
7.9.    Sfecla de zahar;
7.10.    Tomate pentru industrializare cultivate in camp;
7.11.    Castraveti pentru industrializare cultivati in camp;
7.12.    Legume cultivate in sere;
7.13.    Legume cultivate in solarii;
7.14.    Prune destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
7.15.    Mere destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
7.16.    Cirese si visine destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
7.17.    Caise si zarzare destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
7.18.    Cartofi timpurii, semitimpurii si de vara;
7.19.    Ovine;
7.20.    Caprine;
7.21.    Taurine din rase de carne si metisii acestora;
7.22.    Vaci de lapte;
7.23.    Bivolite de lapte;
7.24.    Viermi de matase.

cultura de soia

Sarbatoarea Mierii de la Blaj, un eveniment international
Eco Ferma invita persoanele interesate la un nou curs acreditat de agricultura ecologica

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit