Cercetatorii din judetul Dolj recomanda fermierilor din judet, sa inceapa sa cultive, alaturi de celebrii pepeni de Dabuleni si cartofii dulci care, se dezvolta foarte bine in solurile nisipoase. Acestia au afirmat ca aceste soiuri de cartofi sunt mari iubitoare de soluri nisipoase, care se gasesc din abundenta in zona Doljului. Despre cartofii dulci, se stie ca sunt plini de substante nutritive precum: betacaroten (11.500 mcg per 100 g produs), proteine 2,22 g; apă 74,43%; amidon 14,43%; zahăr total 3,48%; glucoză 0,58%; celuloză 1,10%.
Specialistii de la Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (CCDCPN) au supus acestui proiect patru soiuri de cartofi dulci Pum, Hwang, Pumpkin și Chestnut de origine coreana, si au observat ca s-au aclimatizat foarte bine conditiilor de mediu din zona Olteniei.
Cu privire la acest proiect Dr.ing. Aurelia Diaconu, directorul Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri, Dăbuleni a declarat: “Am avut tuberculi și de 2,4 kg, cu producție de peste 30 tone/ha destul de ușor de obținut. Această specie ar putea deveni una de nișă. În prezent, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, județul Dolj este singura unitate din țară care a produs cartof dulce. Deoarece această cultură se pretează foarte bine la condițiile din zona noastră, vom continua extinderea acesteia. Cartoful dulce obținut pe solurile nisipoase din sudul Olteniei se încadrează în indicii de calitate pentru această specie, iar nivelul cantitativ și calitativ al producției asigură și eficiența economică. Este foarte important ca acest produs foarte valoros din punct de vedere nutritiv să fie cunoscut consumatorilor din România”.
