Home / Stiri / Fermierii romani cer refacerea sistemelor de irigatie

Fermierii romani cer refacerea sistemelor de irigatie

Fermierii romani cer Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dezvoltarea unei strategii de reconstructie a sistemelor de irigatie in vederea obtinerii de productie vegetala competitiva. Agricultorii sustin ca irigatiile ar trebui sa constituie in momentul de fata o prioritate pentru stat, pentru ca Romania sa aiba o agricultura competitiva si stabila, care ca poata concura cu agricultura europeana.

Fermierii romani sunt de parere ca proiectele de finanare a sistemelor de irigare se pot efectua cu fonduri nerambursabiel de la Uniunea Europeana. Domnul Stefan Georgescu, femier sustine ca:“Refacerea infrastructurii de irigaţii a reprezentat întotdeauna una dintre principalele priorităţi ale autorităţilor, cu toate acestea nu s-a făcut nimic concret acolo unde trebuia. De aceea, refacerea sistemului de irigaţii este foarte importantă pentru crearea unui areal de producţii stabile în cultura vegetală dar şi în cea legumicolă, fiind o măsură benefică pentru siguranţa alimentară a României. În lipsa finanţării adecvate din partea statului, cred că cea mai bună soluţie pentru refa­ce­rea infrastructurii de irigaţii o reprezintă fondurile europene”

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu , a declarat ca este importanta sustinerea politica a acestui proiect pentru a se putea realiza: “Pe infrastructura principală am solicitat un acord naţional, un acord politic, pentru că este de impact major. Ai apă, faci producţie, nu ai apă, rămâi în urmă. Acest acord politic prevede ca, indife­rent ce guvern va veni la putere, un procent din bugetul alocat MADR să fie utilizat pentru infrastructura principală. Este vorba de un miliard de euro ca să putem să modernizăm infrastructura principală viabilă, adică cele 850.000 de hectare, pentru că din fonduri europene putem să acordăm organizaţiilor udătorilor de apă să facă infrastructura secundară, să o modernizeze, să o reabiliteze. În schimb, dacă noi nu putem să reabilităm infrastructura principală, sigur nu pot avea nici ei apă şi aceste investiţii sunt lipsite de sens. Ca urmare, solicităm acest acord politic ca să putem să începem practic modernizarea acestor sisteme care sunt economic viabile astăzi”.

Gospodarii si agricultorii isi pot incendia miristile doar cu aprobare de la Primarie si Mediu
Romania participa la Expo Milano 2015

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit