Home / Stiri / Fermierii se intalnesc cu Ministrul Agriculturii, pentru modificarea de urgență a Ordinului de ministru 619

Fermierii se intalnesc cu Ministrul Agriculturii, pentru modificarea de urgență a Ordinului de ministru 619

Astazi, 27 aprilie,  la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, are loc o intalnire intre reprezentantii fermierilor si Ministrul Daniel Constantin, pentru a se analiza si stabili criteriile de acordare a subventiilor.
Nicolae Sitaru și Daniel Ciobanu, vicepresedinti ai LAPAR, cer Ministrului revizuirea si adaptarea criteriilor de acordare a subventii, pentru tara noastra. Acestia sunt de parere ca in Romania nu pot fi aplicate aceleasi standarde ca in celelalte state ale UE, care au cadastrara terenurilor realizata. Domnul Ciobanu a declarat: “Identificarea fără echivoc a parcelelor lucrate, măsurarea parcelelor cu o abatere de 0.75 cm sau alte solicitări aberante ne încalcă dreptul la obținerea subvențiilor. Se dorește să ieșim din plată noi, fermierii, care muncim cinstit pământul? APIA a luat o sintagmă dintr-un Regulament european și-a aplicat-o fără să se gândească la realitatea din România care e alta. Cum să nu avem noi o abatere mai mare de 0,75 cm la măsurarea parcelelor?! Nici APIA nu are așa aparatură de măsurat, poate cei de la Agenția Națională de Cadastru. De unde să deținem noi așa ceva?! Gândiți-vă cât e de absurd să ni se ceară așa ceva? Schimburile de teren sunt o altă problemă care ne doare. Sunt cel puțin 500 de fermieri mari în țara noastră care și-au comasat așa fermele. Vecinii au făcut schimburi între ei la mica înțelegere, sau proprietarul a schimbat cu arendașul, cu fermierul. În ce an vrea să ne întoarcă cu această identificare fără echivoc a parcelelor?! În 1907! APIA vrea să mă verifice dacă utilizez legal terenul? Există și alte modalități. Lista lungă de acte prin care să demonstrez că  exploatez legal e imposibil de procurat”.
Prin Ordinul de Ministru 619, sunt stabilite criteriile de acordare a subventiilor. Prin publicarea acestuia in Monitorul Oficial in 6 aprilie 2015 a fost aprobat si formularul cererii unice.

Crescatorii de animale nemultumiti de modul de acordare a subventiilor pentru pasuni
A fost finlizata lista de alimente cu TVA 9%

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit