Home / Stiri / Fermierul din Salaj care creste capre alpine franceze, a fost inspirat de printul Charles al Marii Britanii

Fermierul din Salaj care creste capre alpine franceze, a fost inspirat de printul Charles al Marii Britanii

Viorel Ghiurutan este un fermier din judetul Salaj care a fost inspirat de discursul printului  Charles al Marii Britanii, in care ne lauda bogatia pajistilor, si s-a apucat in urma cu zece ani sa creasca capre. Acesta sustine ca laptele produs de cele  trei sute de  capre din rasa Apina Franceza, pe care le cresta are proprietati medicinale ridicate. Un argument puternic pe care fermierul il aduce, este hrana animalelor care consta in plante medicinale din pasunile de pe munte. Crescatorul de capre a declarat: “Nu-i totuna sa iei un lapte dintr-o furajera intensiva, cu stimulator de producţie de lapte. Animalul ala va procesa furajul pe care-l mananca si va da laptele in consecinta, a ceea ce mananca, şi nu-i totuna ca animalul in pasune sa manance scoarta, sa manance spini, sa manance frunze, sa manance flori. Daca-i spui cuiva şi zice ‘dom’le, dar de ce?’ Daca este o pasune preponderenta cu spanz sau cu scaiul vanat, sunt oameni care se chinuie sa faca antibiotice din scai vanat. Animalul asta il mananca ai el proceseaza ceea ce mananca ai se regaseate intr-o anumita cantitate si in lapte. Deci asta e antibioticul natural”
Fermierul spune ca nu doreste sa acceseze fonduri europene pentru ca industralizarea afacerii ar duce la scaderea calitatii laptelui: “Acum am 300 de capre, cu circa 500 de litri de lapte zilnic. Am avut și 600, dar a trebuit sa renunt pentru ca nu ne descurcam. Din cele 300 doar 240-250 de capre sunt cu lapte. Iarna se intarca. Mulgem caprele doar din martie pana in noiembrie, iar in rest trebuie sa traim din ce producem in aceste luni. Nu e usor. Subventia din partea statului este de 36 de lei pe cap de animal, nesemnificativa. E o afacere cu potential, dar sunt și foarte multe greutati si e foarte mult de munca” .
Caprele din rasa Alpina Franceza sunt animale robuste, cu o buna dezvoltare corporala care dau in cele aproximativ 270 de zile de lactatie intre 670-750 litrii de lapte.

Conferinta organizata de Ziarul Financiar, a dezbatut noul PNDR
In 2014 Galatiul a fost fruntas la productia de rapita

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit