Home / Diverse / Fertilizarea culturii de pepene verde

Fertilizarea culturii de pepene verde

Una dintre lucrarile de baza care influenteaza in mod direct calitatea si cantitatea productiei de pepeni este cea de fertilizare. Deoarece cultura se dezvolta pe suprafete nisipoase intinse, reactioneaza bine la aportul de ingrasaminte.

Fertilizarea de baza a culturii consta in asigurarea elementlor necesare pentru pornirea vegetatiei si trebuie efectuata la adancime minima in sol. Cantitatea de substante care se va adauga trebuie stabilita dupa obtinerea rezultatelor de analiza a solului. Pentru fertillizarea de baza se poate utiliza gunoi de grajd, bine fermentat,  imbogatit cu azot, forfor si potasiu.
Se recomanda efectuarea de fertilizari suplimentare in functie de stadiul de dezvoltare a plantelor. Fertilizari faziale se pot aplica: dupa transplantare, dupa a patra  frunza de crestere vegetativa, la inceputul infloririi, dupa legarea fructelor, si la inceputul coacerii.

Producatorii care aplica substante pentru imbunatatirea calitatii fructelor si imbunatatirea timpului de pastrare, trebuie sa puna accentul pe produsele cu continut ridicat de calciu si bor, pe durata intregii perioade de vegetatie.
Alte masuri care trebuie luate pentru amelioarea recoltei sunt cele de prevenirea si combatere a bolilor si daunatorilor. Principalele lucrari care trebuie efectuate sunt: adunarea si distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara, cultivarea de soiuri rezistente, efectuarea de tratamente chimice cu Topsin, Folpan, Dithane M45, Funguran, Aliette.

Se pot utiliza soiuri hibride, rezistente la boli si daunatori si cu productivitate mare.
Ahmous F1, este cel mai nou soi hibrid, din gama pepenilor cu coaja inchisa la culoare. Greutatea fructului ajunge la 6-8 kg, miezul este rosu intens, zemos si dulce. Planta are productivitate ridicata si legare foarte buna. Prima recolta se obtine timpuriu.
TOPGUN F1, este tot un hibrid timpuriu, care are coaja vargata.  Fructele se mentin foarte bine la maturare si prezinta rezistenta buna la transport si depozitare. Planta este rezistena la Fuzarioza rasa 0 si rasa 1. Miezul este zemos si are culoarea rosu stralucitor.

Soiuri de pepeni galbeni, soluri nisipoase
Plosnita cerealelor, informatii generale, combatere

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit