Home / Diverse / Fertilizarea de primavara a culturilor de cereale si rapita. Tipuri de fertilizatori

Fertilizarea de primavara a culturilor de cereale si rapita. Tipuri de fertilizatori

La inceputul sezonului de primavara ar trebui efectuate operatiunile de fertilizare a culturilor de cereale (grau, orz, secara) si a celor de rapita.

Se recomanda aplicarea ingrasamintelor cat mai curand in primavara, cand incepe perioada de vegetatie a plantelor. Din studiile specialistilor agronomi reiese ca momentele cele mai bune de efectuarea a fertilizarii sunt fie inaintea inceperii cresterii plantelor, fie la 1-2 saptamani dupa ce plantele au inceput sa se dezvolte.

Doza de azot trebuie corectata in functie de mai multi parametrii: starea culturii, gradul de aprovizionare cu apa, aprovizionarea cu fosfor.

Pentru cultura de grau se recomanda:

Doua etape
Prima aplicare – la plecarea in vegetatie (40-60 kg s.a./ha)
A doua aplicare -la  inceputul lunii aprilie (30-50 kg s.a./ha)
O etapa – la jumatatea lunii martie.

Pentru cultura de orz:

Prima aplicare – la plecarea in vegetatie (40-60 kg s.a./ha)
A doua aplicare -la  inceputul lunii aprilie (30-50 kg s.a./ha)
O etapa – la jumatatea lunii martie.

Pentru cultura de rapita:
Prima aplicare – la plecarea in vegetatie (50-70 kg s.a./ha)
A doua aplicare – tarziu in martie
O etapa – februarie, martie.

Fermierii trebuie sa stie ca consumul maxim de elemente nutritive al plantelor de grau are loc intr-o perioada scurta de timp, de la alungirea paiului si pana la coacere. In acest interval sunt absorbite peste 80% din rezervele de azot /fosfor si peste 85% din rezervele de potasiu. In acest interval, graul trebuie sa aiba la dispozitie cantitatile necesare de elemente nutritive.

Culturile slab dezvoltate in toamna necesita aplicare timpurie a substantelor nutritive pentru a forma frati in primavara. In culturile bine dezvoltate cu multi frati, aplicarea timpurie a ingrasamintelor creste posibilitatea frangerii plantelor, de aceea in astfel de campuri se recomandata intarzierea aplicarii ingrasamintelor.

Se recomanda ca a doua administrare sa se efectueze pe o vreme rece si umeda pentru a reduce evaporarea amoniacului  si implicit pierderea azotului.

Tipul de ingrasaminte folosite pentru fertilizarea culturilor de cereale si rapita.

Azotatul de amoniu, este un ingrasamant ce contine 30% azot si reprezinta o sursa importanta azot de pentru plante. Este unul dintre cele mai utilizate ingrasaminte, se prezinta sub forma de granule de culoare galbuie si este foarte solubil in apa. Azotatul de amoniu poate fi utilizat atat la fertilizarea de baza, cat si la cea suplimentara, in cursul vegetatiei. Este o substanta foarte bine asimilata de plante.

Ureea, contine  46% azot, care este foarte solubil in apa. Substanta are aspect de granule rotunde, perlate, de culoare alba. Ureea se aplica atat prin imprastiere la sol, cat si pe vegetatie. Nu se aplica localizat sau concomitent cu semanatul  deoarece amoniacul care rezulta prin hidroliza are efecte negative asupra germenilor si tinerelor plantute.

Nitrocalcarul, contine contine in general 18-20% azot si 6-10% calciu. Este un fertilizant pentru solurile acide, datorita continului ridicat de calciu. Poate fi aplicat prin imprastiere, la pregatirea patului germinativ si localizat odata cu semanatul.

Sulfatul de amoniu, are continut de azot 21% si  sulf 24%.  Din cauza aciditatii ridicate nu este recomandat pentru fertilizarea solurilor acide. Sulfatul de amoniu se poate aplica in toamna, inainte de efectuarea araturii sau primavara devreme.

fertilizate culturi cereale si rapita

Daunatori la cultura de porumb
Cultura nucului (Juglans regia L.). Soiuri de nuci romanesti

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit