Home / Vita de vie si vin / Feteasca Neagra, struguri aromati si vinuri viguroase

Feteasca Neagra, struguri aromati si vinuri viguroase

Unul dintre soiurile de vin foarte apreciate in tara noastra este Feteasca Neagra. Numerosi specialisti l-au apreciat ca fiind un vin pretios, care nu permite greseli. De aceea, calitatea sturgurilor din care se obtine vinul Feteasca Neagra, trebuie sa fie cea mai buna. Alti factori care influenteaza gustul si aspectul vinului sunt: conditiile climatice, umiditatea, solul, lucrarile aplicate plantei si perioada de recoltare.
Cele mai bune potgorii de Feteasca Neagra din tara noastra sunt in Vrancea, Vaslui, Galaţi, in zona Dealu Mare si in Stefanesti, judetul Arges. Taria vinului de incadreaza intre 12-12,5 grade, culoarea este rosu intens cu nuante de rubin, iar aroma este puternica, speciala cu parfum de coacaz negru. Vinul tanar este mai aspru si are o aciditate mai ridicata, odata cu invechirea devine echilibrat si corpolent.  Licoarea de calitate este obtinut din boabele strugurilor culesi tarziu.
Soiul de Feteasca Neagra, este autohton si are originii stravechi, dacice. Floarea  este hermafrodita, normala. Frunza plantei este de marime mijlocie si are culoare verde- deschis. Strugurele este de marime mijlocie, are forma conica iar greutatea medie se incadreaza intre 190-230g.  Bobul are forma sferica si dimensiunie mica, pielita care acopera miezul zemos are culoare neagra-albastrui. Continutul de zahar al boabelor este de 200-240 g/l. Feteasca neagra este un soi de vigoare mare si are o perioada de maturare scurta spre mijlocie ( 150-160 zile).
Pentru o buna dezvoltare a plantelor si obtinerea unei recolte bogate si aromate se recomanda irigarea plantatiei si fertilizarea cu fosfor, poatasiu, fertilizanti foliari si aminoacizi. Productia de struguri variaza de la un an la altul in functie de conditiile climatice si este de  5-19 tone la hectar.

Lucrari de vara specifice la vita de vie
Soiuri si clone de vita de vie recomandate de SCDVV Blaj

About Natalia p

Check Also

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit