Home / Diverse / Fonduri pentru agricultura ecologica

Fonduri pentru agricultura ecologica

Mai scumpe dar mai sanatoase, produsele agricole bio sunt tot mai cautate de romani, cumparatorii educandu-se treptat sa aleaga calitatea si nu pretul.

Cum am mai spus-o si cu alte ocazii, produsele agricole bio au tot viitorul inainte, beneficiind de o piata care creste de la un an la altul.

Terenurile agricole ale Romaniei ofera conditii ideale pentru acest tip de agricultura (nu sunt saturate cu chimicale, nu sunt epuizate prin exploatare intensiva iar multe sunt chiar odihnite de ani de inactivitate agricola), fapt remarcat si de Uniunea Europeana care a decis ca anul 2015 sa fie unul special pentru agricultura ecologica in Romania.

Astfel, in anul in curs, sunt alocate 200 de milioane de dolari, fonduri nerambursabile, oferite in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

De asemeni vor continua platile pentru agricultura ecologica (sau agricultura organica, este acelasi lucru) ce se fac prin programul APIA (365 euro/ha pentru plantele medicinale in sistem eco; 500 euro/ha pentru legume; 530 euro/ha pentru vie in sistem ecologic si 620 euro/ha pentru livezile de pomi fructiferi, in conditii ecologice).

Ce este agricultura ecologica?

Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii agricoli trebuie sa se incadreze in definitiile agriculturii ecologice, asa cum sunt ele intelege la nivel european.

Astfel, nu trebuie sa foloseasca organisme modificate genetic (seminte modificate genetic) sau derivate ale acestora, nu trebuie sa foloseasca hormoni de crestere, antibiotice, pesticide de sinteza, aditivi, stimulatori de crestere si orice alte substante chimice de sinteza.

Inainte de omologarea produselor agricole ca produse bio, terenurile trebuie sa traversere o perioada de conversie de doi ani, perioada considerata necesara pentru eliminarea tuturor substantelor sintetice.

In cazul cresterii animalelor, conditiile pentru obtinerea unor produse bio sunt similare. Astfel, o ferma poate primi atestatele ecologice dupa o perioada de conversie de doi ani, timp in care se va face trecerea de la cresterea clasica a animalelor, la cresterea lor in conditiile agriculturii organice.

Animalele trebuie sa aiba in mod obligatoriu acces la pasune, adaposturile trebuie sa respecte normale de curatenie, spatiu si aerisire in domeniu (de exemplu pentru vaci nu se admite un spatiu in grajd mai mic de 6 mp pentru fiecare vaca, intre 1 si 5 mp pentru vitei si 10 mp pentru un taur, precum si minim 25 mc de aer pentru fiecare vita in parte).

Desi pasunatul in aer liber este obligatoriu, priponirea animalelor pe pasune este strict interzisa!

De asemeni sunt conditii stricte in ceea ce priveste hrana, atat in legatura cu compozitia ei, cat si cu modul in care a fost obtinuta, accentul punandu-se pe tehnologia de cultura a furajelor (de exemplu pe pajistea de pasunat nu trebuie sa fie depasita o doza de fertilizant de 170kg ingrasamant pe baza de azot la un ha de pasune pe an).

Aceste conditii si impuneri din partea Uniunii Europene, in vederea accesarii fondurilor destinate agriculturii biologice, difera de la o specie la alta, motiv pentru care fermierul trebuie sa se informeze in prealabil din surse autorizate, inainte de a depunde cererea de inscriere in aceste proiecte.

Dupa aceea calitatea de produs bio va fi verificata si certificata de o inspectie a organismelor special abilitate in acest sens, aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In urma acestei inspectii, agricultorii care au trecut cu bine testul vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta marfa cu mentiunea scrisa “ecologic”, alaturi de sigla nationala “ae” si de sigla europeana, specifica produselor agricole bio.

Prepararea solutiilor pentru stropit
Ingrasaminte naturale, obtinute in casa

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit