Home / Cresterea pasarilor / Furajele pentru prepelite

Furajele pentru prepelite

Hranirea prepelitelor adulte se face de doua ori pe zi, de pe hranitori (niste accesorii cu care sunt prevazute custilor in vederea hranirii pasarilor), in timp ce puii trebuie hraniti din 3 in 3 ore, in prima saptamana de la eclozare.

Hrana consta de regula in furaj de specialitate.

Pentru a obtine rezultate optime, adaptate conditiilor de captivitate in care sunt crescute prepelitele de ferma, si intrucat nu le poate oferi acestora hrana si conditiile din mediul lor natural, fermierul trebuie sa acorde o atentie sporita furajarii pasarilor.

Din fericire exista pe piata solutii la indemana, furaje gata preparate, in concentratii stiintific verificate, astfel incat sa usureze munca unui crescator de prepelite.

Cu toate acestea, un fermier incepator, trebuie sa tina seama de cateva aspecte legate de furajele prepelitelor.

Calitate-pret

Ca pe orice piata, inclusiv pe cea furajera, trebuie sa tinem seama de raportul calitate-pret. In functie de producator, gasim furaje la preturi diferite si asta, de cele mai multe ori, pentru ca si calitatea (reflectata in special in cantitatea de proteina din furaj) furajelor este diferita.

Avand in vedere ca nevoile de substanta proteica sunt mai mari la pui decat la prepelitele adult, si furajele sunt diferite pentru pui, fata de cele pentru pasarile ouatoare (puii au nevoie de mai multa proteina).

Furajele au in compozitia lor cereale, ulei, calciu, lucerna, lanturi de aminoacizi (adica proteine) si, intre 1% si 5% premix (un supliment de vitamine si minerale).

De asemeni crescatorul are de ales intre administrarea de furaj natural sau de furaj procesat chimic sau modificat genetic (de exemplu srot de soia modificata genetic, antibiotice sau proteina animala).

Atentie! Nu se vor administra sub nicio forma antibiotice puilor.

Daca vrem totusi sa facem economie si sa obtinem carne si oua cat mai naturale cu putinta, fara chimicale si substante sintetice, putem prepara singuri furajele.

Avem nevoie de o moara de macinat si eventual de o betoniera pentru amestecat furajul (asta daca avem o crescatorie mare, daca nu, putem foarte bine sa il amestecam si cu mana).

Iata cateva retete:

Furajul pentru pui de pana in 3 saptamani:

Porumb 44% + srot de soia 40% + grau 10% + ulei de floarea soarelui 1% + premix P 2,5% + concentrat proteic vegeta 2,5%.

Reteta furaj pentru tineret (pui de la 3 saptamani pana la 40 de zile):

Porumb 50% + srot de soia 35% + grau 10% + ulei de floarea soarelui 2% + premix de tip P 2%, creta alba 1%.

Furajul pentru prepelitele ouatoare poate fi compus din:

Porumb 40%, srot de soia 35%, grau 15%, creta 6,5%, premix de tip P 2,5% si ulei de floarea soarelui 1%.

Srotul de soia, un ingredient important in retetele de furaj de mai sus, este un preparat obtinut din boabele de soia din care s-au extras grasimile nocive. Acest produs este de preferat in locul boabelor de soia care, pe langa substantele nutritive, contin si o serie de grasimi care genereaza efecte adverse in organismul pasarilor si animalelor de curte.

Carentele in alimentatie, duc la aparitia unor malformatii grave atat la oua cat si la pui, la o productie de oua scazuta si la o mortalitate ridicata. In cazuri extreme pot aparea chiar tendinte de canibalism intre pasari.

Crestera bobocilor de gasca in gospodarie
Importanta ventilatiei in crescatoriile de pui

About Cristina P

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit