Home / Cresterea animalelor / Galbeaza, boala mortala la oi, vaci si capre

Galbeaza, boala mortala la oi, vaci si capre

Viermele de galbeaza, Fasciola hepatica, este un vierme parazit care traieste in ficatul animalelor rumegatoare ( oii, vacii, caprei) si se hraneste cu bila. Viermele de galbeaza se poate transmite si la om, care poate deveni gazda definitiva sau intermediara in ciclul de dezvoltare.

Parazitul are doua gazde intermediare, prima fiind melcii, gastropodele, din corpul carora se elimina cercarii ce ajung in sol sau pe plante. A doua gazda intermediara este reprezentata de furnici, a caror sistem nervos este afectat si raman paralizate pe firele de iarba. Transmiterea la oi, capre, vaci se face prin ingerarea de iarba infestata. Primele semne apar la aproxiativ sapte zile de la ingerare.

Boala evolueaza sezonier, toamna-iarna, la animalele care au pasunat pe terenuri umede infestate sau la cele hranite cu furaj provenit din acest mediu. Diagnosticul se stabileste in urma analizelor de laborator.

Primele semne clinice care apar la rumegatoare sunt: lipsa poftei de mâncare, temperatură scăzută, anemie, diaree, edeme in jurul ochilor,  abdomen marit in zona ficatului, sensibilitate la palpare si slăbiciune musculara, scaderea producției de lapte si modificarea gustului laptelui ( devine amar).

Tratamentul consta in administrarea de substantere antiparazitare precum Rombendazol 2,5% şi Rombendazol 10% pe bază de albendazol. Ca masuri de prevenire si raspandire a fasciolozei, se recomandă efectuarea de tratamente primăvara şi toamna, dar şi igienizarea păşunilor în vederea întreruperii ciclului evolutiv al parazitului.

Boli virale la iepuri
Rasa Alb-albastra belgiana, influenta genei double muscling

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit