Home / Cresterea pasarilor / Gasca (Anserini), clasificare, performante productive

Gasca (Anserini), clasificare, performante productive

Gastele sunt pasari acvatice migratoare, ce fac parte din familia Anatidae. In Europa Centrala sunt foarte raspandite gastele cenusii din care provin gastele domestice.
Gastele se clasifia in trei clase in functie de greutatea corpului: rase grele, rase semigrele si rase usoare.

Gastele grele au greutate corporala intre 8-10 kg si au ritm de crestere rapid. Rasa Toulouse s-a format in sudul Frantei si se evidentiaza prin productie ridicata de carne si grasime. Femelele ajung la 7-8 kg iar masculi la 10-11 kg. Rasa este intens crescuta si in tara noastra.

Exemplarele sunt mari au cap puternic, masiv, cu profil drept si cioc puternic, scurt de culoare rosu-orange. Gatul este drept, vertical si este foarte gros. Trunchiul este bine proportionat, cu abdomen lung si bine detasat. Gastele Toulouse au ritm rapid de crestere, bobocii ajung la greutatea de 6-8 kg in doar 10 saptamani, dar sunt foarte sensibili la schimbarile de temperatura.  Productia de oua este de cca. 25 de oua in primul an si peste 50 in urmatorii.

Gastele semigrele, ajung la 5-8 kg la maturitate. In tara noastra sunt crescute gaste semigrele din rasa Landaise. Exemplarele au talie inalta, sunt zvelte si agile in miscare.  Capul este fin, gatul lung si drept iar trunchiul puternic este bine proportionat. Culoarea exemplarelor mature este cenusiu inchis mergand pana la brun, abdomenul este alb; capul si gatul sunt cenusii.

La maturitate masculii ating 7-8 kg iar femelele 5-6 kg. Gastele Landaise sunt foarte apreciate pentru ficatul gras cu proprietati nutritive ridicate si gust deosebit.

Gasele usoare au ca reprezentant principal in tara noastra gasca carunculata chinezeasca. Adultii au o  pozitie a corpului gratioasa. Sunt pasari foarte bine proportionate. Se cunosc doua varietati: varietatea alba si varietatea cenusie.

Masculii  la maturitate ajung sa cantareasca 6 kg iar femelele ating  cu usurinta 5 kg.  Bobocii au o crestere tardiva. Productia de oua este foarte ridicata, 70-80 de oua din primul an. Fecunditatea este ridicata de 80-90%.

carunculata chinezeasca rasa usoara de gasca

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum
Principalele boli la gainile Brahma

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit