Home / Cresterea animalelor / Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la ovine dureaza 150 de zile.  Perioada de gestatie poata fi influentata de starea de intretinere a oii, daca animalul este bine ingrijit perioada de gestatie poate fi scurtata cu 2-3 zile.

In prima luna de gestatie pentru prevenirea avorturilor se recomanda pastrarea aceluiasi regim de ingrijire si hranire ca in perioada de monta. In lunile 2 -3 de gestatie, nivelul de furaje poate fi scazut cu 30% fata de perioada de pregatire pentru monta si perioada de monta.

In aceasta perioada, o oaie ce are masa corporala de aproximativ 50 de kilograme, si produce 4 kg de lana, trebuie hranita cu 1,4 kg masa fan, 1,5 masa grosiera si 2,5 kg masa suculenta.

Din luna a patra de gestatie, datorita cresterii intense a fetusului, continutul energetic al ratiei va fi majorat cu 15-20%, iar continutul proteic cu 30-40%, prin modificarea structurii si a volumului ratiilor. Volumul ratiilor va fi mai mic, pe seama reducerii cantitatilor de grosiere si a suculentelor, care, in ultimele doua saptamani, se vor elimina.

Furajele oferite ovinelor aflate in perioada de gestatie vor fi atent urmarite pentru ca trebuie evitate cele alterate, prafuita sau inghetate.

Perioada de fatare a oilor se desfasoara, in sistemul traditional, in perioada februarie-martie. Pentru ca aceasta etapa sa se desfasoare in conditii optime fara a afecta starea de sanatate oilor mame sau a mieilor, crescatorii trebuie sa asigure urmatoarele lucruri:

-identificarea si inregistrarea in  Baza Nationala de Date a ovinelor din exploatatie  a mieilor nou nascuti;
-sa asigure un numar suficient de oameni, bine instruiti care sa poata manipula corect mamele si mieii;
-sa asigure adaposturi corespunzatoare;
-sa asigure suprafata de adapostire in functie de dimensiunea grupului, de rasa, varsta, marime si alte caracteristici biologice ale ovinelor;
-adaposturile trebuie bine compartimentate in functie de necesitatile animalelor, oi gestante, oi in fatare, oi cu miei;
-in adapost trebuie asigurat un microclimat corespunzator, 18 – 20 grade C, ventilare continua, umiditate corespunzatoare;
-mentinera starii de igiena corespuncaztoare a adapostului dar si a ustensilelor cu care intra animalele in contact;
-mieii trebuie sa primeasca o cantitate suficienta de colostru in primele 30 de minute de la fatare;
-efectivul de animale trebuie inspectat zilnic.

ingrijirea oilor gestante

Vacile de lapte, hranirea eficienta
Hranirea oilor si caprelor, plante toxice ce trebuie evitate

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit