Home / Legume / Gogosarul

Gogosarul

Gogosarul este una dintre cele mai cautate si consumate legume de toamana. Datorita proprietatilor nutritive si a rezistentei foarte ridicate la pastrare din perioada iernii, este cea mai comercializata leguma de sezon. Productia de gogosar este foarte usor de valorificat.

Infiintarea culturii de ardei gogosar.

Pentru infiintarea culturii este bine sa se foloseasca soiuri productive, rezistente la boli si daunatori, cu coacere in doua-trei etape. Gogosarul este o planta viguroasa, cu frunze late ce are o crestere rapida. Se cultiva in camp, pe paturi nutritive de gunoi de grajd, in randuri la distante de 50 cm si 30 cm distante intre plantele din rand. Are necesar ridicate de soare si apa, culturii de gogosar trebuie sa i se asigure irigare, 20 de litrii pe metru patrat in doua -trei irigari saptamanale, pana ce fructele intra in parg. Dupa aceea se opreste irigarea.  Plantele de gogosar au necesar ridicat de fertilizatori in timpul legarii fructelor si a dezvoltarii acestora.

Ca lucrati de intretinere, cultura de gogosar are nevoie de prasile repetate. Acesta se efectueaza manual si mecanic, de obicei se aplica doua-trei prasile manuale sau doua-trei prasile mecanizate. Trebuie acordata atentie aparitiei bolilor sau daunatorilor si de aceea se efectueaza tratamente profilactice cu substante specifice. Dintre boli, pagubele cele mai însemnate le produc: pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor (Xanthomonas), pătarea pustulară (Pseudomonas), putrezirea receptaculului şi a seminţelor (Alternaria), putregaiul cenuşiu (Botrytis cynerea). Dăunătorii care afecteaza cel mai puternic culturile de gogosar sunt: păduchele verde al piersicului (Myzus), omida capsulelor, (Helicoverpa), păianjenul roşu comun (Tetranychus).

Recoltarea de face in mai multe etape, incepe in a doua decada a lunii august si continua pana la caderea brumei. Productia medie care se obtine la un hectar de teren cultivat este de 8-12 tone.

Preincoltirea tuberculilor de cartof timpuriu. Soiuri de cartof timpuriu
Cultura de varza de toamna. Soiurile De Buzau, Magura si Buzoiana

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit