Home / Cereale / Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. Se bucura de atentia deosebita a fermierilor datorita boabelor bogate in hidrati de carbon si proteine, datorita conservabilitatii indelungate a boabelor si faptului ca pot fi transportate fara dificultate.

Garul este cultivat in peste 100 de tari,  principalele state care produc grau sunt: China, India, SUA, Franta, Germania, Australia.

In Romania graul este cea mai cultivata planta, suprafete intinse sunt cultivate cu aceste cereale.

La Institutul de Cercetare – Dezvoltare Agricola Fundulea cercetatorii au creat soriuri de grau productive si foarte rezistente la seceta, care corespund cerintelor industriei de morarit si panificatie. Cele mai apreciate soiuri create si dezvotate aici sunt Glosa, Boema, Izvor si Gruia.

Graul Boema este un soi e grau de toamna extrem de productiv cu indici de calitate ridicati pentru panificatie. Este  bine adaptat conditiilor climatice din zona de campie din sudul tarii si Moldova. Soiul este foarte precoce, timpuriu la inspicat, rezistent la  iernare si cadere, arsita si seceta, rugina galbena. Planta are talie medie iar boabele au calitate buna de morarit si panificatie.

Garul Glosar este un soi de toamna timpuriu, rezistent la seceta. Are rezultate bune daca este cultivat in zonele din sudul tarii. Acest soi este rezistent la iernare, la cadere, la rasele actuale de rugina galbena, fainare si rugina bruna. Ca productivitate a depasit soiuri consacrate ca Dropia, Flamura 85 si Fundulea 4, sporul de productie fiind mai mare in conditii de seceta chiar si cu 13%.

Gruia este un soi de toamna ce are rezultate foarte une in zonele deluroase si secetoase din Dobrogea si Oltenia. Talia plantei este medie, poate atinge 76 cm. Este rezistent la numerosi agenti patogeni, rugina galbena, fainare, rugina bruna si septorioza frunzelor.

Soiul Izvor este adaptat conditiilor climatice din sudul tarii. Este mai rezistent la seceta fata de soiul Dropia si Flamura 85. Graul Izvor este rezistent la iernare, la cadere si la rugina bruna are rezistenta foarte ridicata la stresul provocat de deficitul hidric.

soiuri de grau rezistente la seceta

Daunatori la cultura de porumb
Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

About Natalia p

Check Also

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Porumbul (Zea Mays), este o planta anuala ierboasa. Embrionul dezvolta radacini firoase, puternice, care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *