Home / Diverse / Gulia – tehnologia de cultura in sere si solarii

Gulia – tehnologia de cultura in sere si solarii

Gulia (Brassica oleracea) este o leguma cu aroma dulceaga si placuta. Are un continut bogat de vitamina C, vitaminele A, E, B, calciu, magneziu, zinc, fier si potasiu. Este o leguma dietetica, 100 de grame are doar 25 de calorii si este foarte bogata in fibre.
Exista doua tipuri de gulii timpurii si tarzii. In cultura protejata, gulia se poate cultiva intercalat printre randurile celorlalte culturi, folosindu-se astfel tot terenul.
Culturile de gulii pot fi simple sau asociate cu culturile de castraveti, rosii, spanac, fasole. Se cultiva in perioadele iarna-primavara. Pregatirea terenului se face prin fertilizarea cu gunoi de grajd descompus, sare potasica si azotat de amoniu.
Cultura de gulii in sere
Se planteaza rasadurile care pot fi cumparate sau obtinute in sere inmultitor in lunile noiembrie-decembrie. Distanta de plantare este de 25-30 cm intre randuri si 20-25 cm intre plante pe rand. Se uda pamantul, astfel incat umiditatea sa fie constanta de 75%. In perioada de ingrosare a tulpinii se va efectua o fertilizare cu azotat de amoniu.  Temperatura trebuie pastrata la minim 10-12 grade pe timpul zilei si 6-8 grade pe durata noptii. Daca este necesar se efectueaza lucrari de indepartare a daunatorilor.
Cand tulpina tuberizata ajunge la diametrul de 4-5 centimetrii, planta poate fi recoltata.
Cultura de gulii in solarii
In solarii cultivarea guliilor se face intercalat, de aceea pregatirea solului se face in functie de necesitatile plantei de baza. Se pot planta rasadurile obtinute in cuburile nutritive in luna ianuarie. Plantarea se realizeaza in luna martie la distante de 25/20 cm, cate 2 randuri pe coronamentul stratului, lasand astfel loc pentru cultura principala. Lucrarile de intretinere vor fi cele de udare, prasila manuala si aerisire a solarului.  Recoltarea guliilor se va realiza in lunile aprilie-mai.

Beneficii ale consumului de stevia romaneasca
Cum se prepara dulceata de trandafiri

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit