Home / Cresterea animalelor / Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine sa se administreze cantitati bine proportionate de furaje, in functie de perioada de dezvoltare a animalului si in functie de anotimp.

Furajele concentrate vegetale sunt graunte de cereale, seminte de plante leguminoase/ plante oleaginoase sau seminte de la alte plante furajere care nu au in componenta adaosuri de substante chimice de sinteza. Aceste nutreturi sunt bogate in amidon si complexul de vitamine B si mai putin  bogate in vitaminele  A, D si E.

Furaje concentrate vegetale sunt: porumbul, graul, ovazul, orzul, secara, mazarea, soia, fasolea, mazarichea, lintea, lupinul, semintele de in/floarea soarelui/canepa si semintele de rapita.

Porumbul este un furaj ce constiruie hrana pentru toate animalele. Este hrana principala a animalelor supuse procesului de ingrasare si reprezint cca. 80% din ratie in aceasta situatie. Porumbul are continut ridicat de amidon si grasimi dar este sarac in celuloza; este usor de digerat si are veloare energetica ridicata.

Ovazul este un nutret cu valoare energetica foarte ridicata si este utilizat intens in perioada de imperechere.

Orzul constituie hrana principala a cabalinelor, a porcilor crescuti pentru ingrasat si a vacilor,  are valoare energetica foarte ridicata si este bogat in amidon.

Secara si graul sunt cereale mai putin utilizate in hrana animalelor pentru ca pot provoca tulburari digestive. Acestea sunt mai des utilizate pentru hranirea pasarilor.

Mazarea si soia sunt nutreturi de baza bogat in proteine si constituie hrana principala pentru toate tipurile de animale. Constituie principala hrana a exemplarelor tinere aflate in perioada de reproducere.

Furajele de volum sunt surse bogate in proteine. Lucerna si trifoiul sunt principalele furaje de volum si pot fi utilizate in stare proaspata, palite sau uscate (sub forma de fan).

Cu lucerena si trifoi proaspat cosit pot fi hraniti caii, porcii si pasarile. Oile caprele si vacile trebuie hranite cu nutreturi cosite si palite. Fanul poate constitui ratie de hrana pentru toate animalele, indiferent de stadiul de dezvoltare.

furaje concentrate vegetale

Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica
Scopul ingrasarii purceilor si metodele de ingrasare

About Natalia p

Check Also

Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica

Ratele si gastele sunt animale crescute din cele mai vechi timpuri pentru carnea, penele, ouale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit