Home / Stiri / Hrana iepurilor de casa

Hrana iepurilor de casa

Daca v-ati hotarat sa cresteti iepuri pentru consum este bine sa cunoasteti cateva informatii despre hrana acestora, pentru a evita imbolnavirea sau decesul. Micii urechiati au nevoie de o alimentatie echilibrata, pentru a se evita imobilnavirea.
Desi sunt animale erbivore nu toate alimentele sunt potrivite pentru acestia. Multe dintre plante pot avea efecte toxice si simptomele pot dura pana la trei, patru saptamani. Dezvoltarea iepurilor este influentata si de modul in care le este oferita hrana.
Plantele care au efecte bune asupra metabolismului acestora sunt:
Lucerna care este foarte bogata in calciu si proteine. Morcovul, sfecla, guliile sunt foarte bogate in vitamina A si se folosesc ca alimente profilactice impotriva scabiei. Patrunjelul, frunze si radacina, reprezinta o sursa foarte bogata de vitamine. Patlagina si vetricea sunt alimente ce pot fi oferite iepurilor in cantitati nelimitate, in orice perioada a anului, acestea ajuta la buna functionare a aparatului digestiv. Podbalul este foarte util in combaterea balonarii.
Pe durata anotimpului cald este bine ca iepurii sa fie hraniti cu iarba, fan de lucerna, trifoi. Aceste alimente trebuie depozitate in mod corespunzator pentru a preveni aparitia mucegaiurilor si ciupercilor.  Mucegaiul poate cauza moartea animalelor.
Alte alimente benefice pentru sistemul digestiv al iepurilor sunt paiele de grau, se pot administra cel putin odata pe saptamana. Daca animalele sufera de tulburari digestive – diaree- se vor administra mai multe mese de paioase.
Legumele si fructele nu trebuie sa lipseasaca, sunt hrana preferata a urechiatilor. Acestea trebuie oferite spalate, nu trebuie sa constituie masa principala,  sunt oferite ca gustari. Fructele contin multe zaharuri si pot provoca dezechilibru.
Cerealale (ovaz, grau, orz,porumb) sunt recomandate, se pot administra ca suplimente macinate. Acestea pot fi combinate cu nutreturi leguminoase: soia, linte, fasole, care sunt o sursa foarte bogata de proteine.
Plantele care trebuie administrate in cantitati reduse sunt varza, conopida, castravetii, bulbii de orice fel pentru ca provoaca balonare.
Plantele toxice care pot provoca decesul animalelor sunt: ceapa, sparanghelul, arpagicul, prazul (acestea au efecte gastro-intenstiinale grave); cartofii (tuberculi sau frunze), resturi de planta de la rosii, resturi de planta de tutun ( pot provoaca intoxicatii grave si moartea animalelor).
Pe langa o hranire echilibrata, iepurilor trebuie sa li se asigure si o cantitate suficienta de apa curata in fiecare zi.

Tractor Renault Ares 696 RZ
Ministrul Agriculturi doreste investitii pentru bunastarea animalelor

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit