Home / Cresterea animalelor / Hranirea iepurilor in gospodarie

Hranirea iepurilor in gospodarie

Daca va hotarati sa cresteti iepuri pentru consum propriu sau pentru dezvoltarea unei afaceri este bine sa stiti cateva lucruri esentiale. Iepurii sunt mamifere ce au o durata de viata de aproximativ 8-10 ani, se adapteaza si traiesc foarte bine in conditii de captivitate. Sunt animale sociabile care iubesc compania altor animale. Cei ce doresc sa dezvolte o afacere bazata pe inmultirea si cresterea iepurilor,  sunt avantajati de perioada scurta de gestatie a acestora, de 31 de zile.
Pentru a avea iepuri sanatosi si fericiti trebuie sa le asigurati o hrana echilibrata. Aceste animale trebuie sa aiba la discretie legume proaspete si apa. Cantitatea de apa necesara va fi adaptata in functie de temperatura si umiditatea din mediul ambiant.
Iepurii se dezvolta armonios daca sunt hraniti cu legume, salata, laptucile, varza, telina, napi, conopida, sfecla (frunze si radacini), gulii, castraveti, dovleci si dovlecei, trifoi, lucerna, grau (verde) sau ovaz. Acestia nu trebuiesc hraniti cu cartofi, din cauza continutului ridicat de carbohidrati.
In gospodarie si cazul sistemului semiintensiv de crestere, hrana proaspata va fi completata cu fan, graunte de cereale si supliment furajer concentrat. Mancarea trebuie sa fie furnizata in jgheaburi pentru nutreturi pentru a se evita risipa.
Furajele verzi care pot fi folosite sunt ierburi provenite de pe pajiste amestecate cu lucerna si trifoi.  Aceste nu se ofera proaspat taiate, ci la o zi dupa cosire. Iepurii nu trebuie hraniti cu iarba uda cu roua, prafuita, care contine impuritati sau  care contine plante toxice. Trebuie evitata si iarba care provine de pe terenuri fertilizate excesiv cu diferite substante.
Furaje grosiere, precum paie, pot fi adaugate in situatii in care iepurii au ingerat cantitati mari de furaje suculente (sfecla). Cerealele (grau, porumb, ovaz, secara) pot fi administrate intregi sau macinate. Daca sunt maruntite, acestea vor fi mai repede asimilate de organismul animaleleor. Iepurilor nu trebuie sa le lipseasca portia zilnica de proteine, soia/mazare.

Cresterea porcilor - boli de nutritie
Intarcarea mieilor

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit