Home / Cresterea animalelor / Hranirea iezilor

Hranirea iezilor

Dupa varsta de patru luni iezii trebuie selectati si separati in grupe in functie de scopul exploatarii: iezi crescuti pentru carne ce urmeaza sa fie sacrificati si iezi crescuti pentru pastrat.
Iezii au necesar ridicat de proteine de aceea trebuie sa li se administreze mese de fan si de mancare concentrata. Odata cu marirea ratiei de hrana concentrata creste si nevoia de apa.  Cat sunt hrantiti cu lapte si apa, este de preferat ca cele doua sa fie servite separat. Necesarul de apa al unui ied cu varsta de zece luni se ridica la 3l pe zi.
Iezilor de trei luni trebuie sa li se administreze ratii de lapta si ratii de masa concentrata, aproximativ  500- 800 de grame. Animalele tinere se dezvolta rapid daca: au fost atent selectionate, sunt obisnuiti devreme cu cantitati mari de hrana, sunt hraniti cu nutret verde (trifoiul si lucerna), au o alimentatie diversificata (sfecla, lastaris si frunzis), li se administreaza cantitati suficiente de minerale (15-25 de grame/zi).
Hrana verde care se poate administra puilor de capra consta in trifoi si lucerna ( se administreaza cosite si plaite, nu proaspete). Furajele concentrate care se administreaza pentru echilibrarea ratiei sunt: porumb, orz, mazare, sroturi, tarate, gozuri. Caprelor tinere li se mai pot administra fanuri naturale sau cultivate de buna calitate.

Vaci rasa Holstein
Tehnologia de tundere a oilor

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit