Home / Cresterea animalelor / Hranirea oilor si caprelor, plante toxice ce trebuie evitate

Hranirea oilor si caprelor, plante toxice ce trebuie evitate

In perioada de vara, masa verde disponibila din abundenta pe pasunile naturale favorizeaza si consumul unor plante care provoaca intoxicatii si tulburari gastrice oilor si caprelor. Datorita modului in care consuma hrana, caprele sunt in general mai putin afectate de ingerarea acestor plante (caprele nu consuma plantele in totalitate, si astfel ingereaza cantitati mai mici de compusi toxici).

Dintre pantele care trebuie evitate amintim: sorgul, tisa, ciumarea, brandusa, trifoi subteran, varza, rapita, feriga de camp, sulfina, sunatoarea, ghindele stejarilor, zarna, fructele proaspete.

Sorgul, Sorghum vulgare, poate provoca oilor intoxicatii grave, in cazul in care animalele ingereaza cantitati mari din aceasta planta pot aparea tulburari nervoase si chiar moarte rapida. Diagnosticarea de intoxicatie cu sorg se faca in baza analizelor toxicologice de laborator. Planta este toxica datorita compusilor cianogenetici.

Intoxicatia cu tisa, Taxus baceata, poate fi mortala. Frunzele plantelor sunt foarte bogate in alcaloizi toxici.

Brandusa, Colchicum autumnale, are continut bogat de alcaloid toxic, care provoaca intoxicatii grave. Animalele sufera tulburari digestive grave, apare diareea si apoi leziuni la nivelul  intestinului.
Trifoiul subteran, Trifolium subterraneum, produce infertilitate la oi datorita continutului ridicat de substante estrogenice. Boala poate fi insotita de dezechilibru mineral; se manifesta excesul de cupru.

Intoxicatiile cu crucifere, varza, rapita, pot genera sindrom hemolitic. Oile si caprele afectate pot suferi de  icter si anemie severa.  Varza determina si acumulerea de nitriti, care se poate menifesta prin  intoxicatie cu nitriti.

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare
Rasa de vaci Baltata Romaneasca descriere, specificatii

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit