Iarna a afectat culturile de rapita si de grau din judetul Alba

Temperaturile au inceput sa creasca treptat iar plantele cultivate si-au reinceput procesul vegetativ, fapt care se observa si pe ogoarele inverzite. Nicu Oprita, unul dintre cultivatorii de grau si rapita, din judetul Alba a observat ca: „Rapiţa este mai slăbuţă, a răsărit mai târziu în toamnă şi deocamdată este prea mică, are doar 3-4 frunzuliţe. O mai las circa o săptămână şi o urmăresc să văd cum evoluează starea de vegetaţie şi apoi decid dacă o mai las sau nu în cultură. Nu sunt sigur, dar iau în calcul şi varianta de a întoarce cultura”, ne-a spus agricultorul, adăugând că „deşi a pornit în vegetaţie, rapiţa e cam rară, nu are densitatea optimă. Dacă nu am cel puţin 30 de plante pe metru pătrat, nu o mai las”.

Acesta o observat ca iarna blanda si ploioasa a fost conform graficelor si ca lucrarile de imbogatire a solului cu substantele necerare pentu buna dezvoltare a culturilor a fost realizate: „Am început să fertilizăm la grâu, aplicăm a doua tură de îngrăşământ. În toamnă i-am dat îngrăşămintele complexe, iar acum urmează azotul: 150 kg/ha în prima tură şi alte 100 kg/ha le vom administra peste circa o lună şi jumătate”.

Fermierii din acasta zona au anuntat reincepera lucrarilor de primavara in ultima saptamana din luna martie cand temperaturile vor incepe sa creasca si nu va mai exista risc de inghet.

Cu privire la calitatea culturilor de rapita din acest an, isi vor face griji si fermierii din sudul tarii unde s-au inregistrat variatii foarte mari de temperatura (peste 20 de grade celsius) in doar cateva zile. In perioada Craciunului aici au fost atinse temperaturi de primavara de 15-18 grade celsius iar Ajunul Anului Nou a venit cu temperaturi de -10 si -15 grade celsius. Fermierii au anuntat ca se asteapta ca productia de rapita din aceasta zona sa fie scazuta sau cel mult medie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *