Home / Cresterea animalelor / Iepuri de rasa mare

Iepuri de rasa mare

In prezent in lume sunt catalogate peste o suta de rase de iepuri. Acestea se clasifica in functie de greutatea corporala a individului adult in: rase mari (Uriasul Belgian , Uriasul German, Berbecul englez , Uriasul Alb sau Termond , Uriasul francez); rase mijlocii(Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiul Francez , Californiana, neozeelandeza);  rase mici (Havana , Olandeza);  rase pitice (Poloneza). Iepurii din rasa mare au avantajul ca ajung in stadiul de adult la greutate corporala mai mare de 5 kg.
Uriasul Alb, ajunge la maturitate (la aproximtaiv opt luni) la o greutate de 5-6 kg. Corpul acestora este lung, atinge 55-60 cm lungime. Fertilitatea este ridicata, la o gestatie iepuroaica poate avea 8 -10 pui. Puii au maturizare medie, perioada de reproductie se instaleaza in jurul varstei de 6-8 luni. Iepurii din aceasta rasa au blana fina, de culoare alba, ochii au culoarea roz. Acesta este de origine din Germania, prin selectia din iepurele belgian, definitivata cu alte specii de iepurii din Belgia si Gemania. Aceste animale sunt foarte sensibile, conditiile de crestere trebuie sa fie favorabile, fara curent puternic de aer si fara umiditate  in exces.
Iepurii Pestrit German,  provin din Germania si au o greutate corporala la maturitate ce variaza intre 6-10 kg. Parul este des, stralucitor de culoare alb-negru si  alb-albastru.  Au corpul robust ce poate ajunge la o lungime de 68cm. Femelele pot avea 5-8 pui care ajung la maturitate sexuala la varsta de 9-10 luni. Animalele din acesta rasa sunt predispuse la obezitate. Nu sunt pretentioase la conditiile de mediu, trebuie sa li se asigure ratii de hrana constante cantitativ, la ore fixe si apa proaspata din abundenta.
Uriasul Belgian este cea mai veche si mai cunoscuta rasa mare de iepuri. S-a format in urma cu aproximativ patru sute de ani in Flandra. Capul animalelor este masiv cu urechi mari ce ajung la 17-20 de centimetrii. Corpul este masiv, acoperit cu balana deasa, lucioasa de culoare neagra, cenusie, bruna, agouti. Exemplarele adulte ating la maturitete o greutate corporala de 7-10 kg. Femelele nasc aproximativ opt puii dupa varsta de zece luni.

Boli infectioase la oi si capre
Rase de oi romanesti

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit