Home / Plante aromatice / Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – II

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – II

Coada soricelului este o planta aromatica si medicinala de la care pot fi utilizate toate partile. Beneficiile acestei plante sunt cunoscute inca din vremea vechilor greci, si exista o legenda despre cum a fost vindecat Ahile cu ceaiul de coada soricelului. In scop terapeutic coada soricelului poate fi utilizat pentru atenuarea hemoragiilor si a infectiilor, este cunoscuta pentru efectele benefice pe care le are asupra circulatiei sangvine, asupra digestiei si pentru efectele antiinflamatoare.

Anghinarele sunt plante care infloresc vara si toamna si sunt cultivate pentru solzii carnosi ai inflorescentei. Sunt utilizate in bucataria spaniola, in regiunea Navarra exista chiar o sarbatoarea a anghinarei. Anghinarele sunt utilizate si ca remedii naturiste in tratarea migrenelor, a unor afectiuni ale ficatului, ale sistemului circulator, etc.

Echinaceea este o planta originara din America de Nord, si este cunoscuta pentru proprietatile imunostimulatoare. Are proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice, este bogata in flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide si minerale ca potasiu, cupru, iod si fier, contine vitaminele A, E si C. Este consumata sub forma de ceaiuri, siropuri, tincturi si alte preparate.

Menta este un condiment cu gust dulce-mentolat si miros foarte intens si placut. Este utilizata in diferite preparate culinare oferind explozii delicoase papilelor gustative. Este perfecta pentru limonadele de vara dar si pentru sosurile de tomate. Efectele benefice ale mentei erau cunoscute si de stramosii nostri care o utilizau pentru tratarea afectiunilor gastrice, ca decongestionant a cailor nazale, dar si pentru efectele antispastice.

Salvia este miracolul din bucatarie, cu gustul proaspat-puternic-usor amarui. Este utilizata de sute de ani in bucataria italieneasca, si potrivit maestrilor bucatari poate fi utilizata la aromatizarea oricarui preparat culinar: carne rosie, carne alba, sosurile de tomate, cartofii prajiti, salata de legume, etc. Salvia este utilizata si in ameliorarea unor simptome mai delicate. Este eficineta in eliminarea gazelor intestinale, grabeste procesul de fermentatie si are proprietatea de a diminua transpiratia excesiva.

Cimbrul este o mirodenie ce se gaseste in flora spontana in regiunea mediteraneana. Are miros intens si gust foarte placut, atat in stare proaspata cat si uscat. Se asorteaza foarte bine cu numeroase preparate ce au la baza: oua, salata de rosii, branzeturi, muraturi, fasole, carne rosie, carne alba, etc.

Plante medicinale. Tehnologia de cultura a Valerianei
Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania - I

About Natalia p

Check Also

Coriandru

Coriandrul este o planta originara din Nordul Africii, Sud-Vestul Asiei si Sudul Europei, cultivat pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit