Home / Diverse / Importanta ingrasamintelor in dezvoltarea planelor

Importanta ingrasamintelor in dezvoltarea planelor

Azotul, este un element fundamental cu rol important in dezvoltarea tuturor plantelor. Se gaseste in mediu natural sub forma de combinatii proteice, aminoacizi, acizi nucleici si clorofila. Lipsa acestei substante incetineste cresterea plantelor, nici excesul nu este bun pentru ca favorizeaza aparitia bolilor si scade rezistenta plantelor la daunatori. Plantele isi preiau necesarul de azot din rezerva din sol, din preciptati de azot si din ingrasaminte naturale (resturi vegetale si gunoi) sau sintetice.

In imbogatirea solului cu substante de azot un rol important il au plantele fixatoare de azot precum mazărea, soia, trifoiul, lucerna, fasolea etc.

Fosforul este unul dintre elementele esentiale in crestera si dezvoltarea  plantelor. Se gaseste sub forma de copusi organici sau sub forma de minerale. Carentele de fosfor se manifesta prin ingalbenirea si decolorarea frunzelor si productivitate scazuta. Fosforul in exces este toxic si duce la sterilitatea plantei.

Potasiu are rol important in absortia apei din sol, reduce transpiratia,  favorizeaza sinteza glucidelor si a proteinelor, are rol important in cresterea si dezvoltarea plantelor. In cazul in care solul este lipsit de potasiu, plantele impatranesc prematur si nu sunt roditoare.

Magneziul este important pentru ca are rol important in conducere si fixarea azotului si a fosforului. UN alt element important in dezvoltarea plantelor este sulful care favorizeaza cresterea vegetativa a plantelor.

Atentie! Afidele si Rapanul afecteaza livezile
Recoltarea fructelor de afin

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit