Importanta unor rasaduri de calitate

Daca vrei sa te bucuri de legume frumoase, timpurii si gustoase, pe scurt, sa te bucuri de o productie optima, atunci secretul cel mai important in acest sens este sa prinzi un start bun.

Si cum ai putea sa prinzi un start bun in cultivarea legumelor fara un rasad de calitate?

Rasadurile pot fi produse in regie proprie, sau pot fi cumparate de la taraba, niciuna din cele doua situatii nu garanteaza insa calitatea materialului genetic in mod automat.

Primul pas este intotdeauna si cel mai important, de aceea merita sa acordam rasadurilor atentia pe care o merita.

Cum recunoastem rasadurile sanatoase?

  • In primul rand trebuie sa aiba imbobocit primul buchet floral (acest pont este valabil mai ales la tomate). Pentru a ajunge in acest stadiu rasadurile trebuie lasate in rasadnita intre 50 si 70 de la data cand au fost plantate semintele. Atentie, am spus imbobocit, nu inflorit!
  • Sa nu fie palite.
  • Sa aiba aproximativ 20 de cm inaltime.
  • Sa nu prezinte semne de boli si de paraziti.
  • Sa fie verzi si viguroase

Acestea sunt semnele vizibile ale starii optime (sau dimpotriva, ale unor rasaduri nepotrivite pentru plantare) a rasadurilor, insa pentru a deveni numai bune de plantat, acestea trebuie sa treaca printr-o serie de etape, sub atenta supraveghere a cultivatorului.

In primul rand semintele sa fie de calitate, fertile si din soiuri rezistente.

Fie le cumparam din surse sigure, fie le alegem cu grija din culturile noastre precedente.

Pentru a optimiza procentul de incoltire, putem pune semintele la incoltit pe o farfurile cu apa, cu cateva zile inainte de plantarea propriuzisa. Astfel vom aseza in ghiveci (in rasadnita) doar semintele care au incoltit.

Semintele vor fi alese doar de la fructele cele mai mari, frumoase si viguroase, o metoda empirica de selectie genetica dar care in majoritatea cazurilor da rezultate bune.

In al doilea rand semintele sa fie plantate in rasadnite cu sol fertil, bogat in substante hranitoare. In acest sens solul pentru rasaduri este imbogatit cu mranita, pamant de telina, turba sau alti fertilizanti naturali (poate fi folosit si pamantul de flori).

In al doilea rand sa fie respectate necesarele de lumina, caldura si apa, pe durata cresterii rasadurilor, necesare care variaza usor de la o specie la alta.

De asemeni trebuie respectate normele fito-sanitare pentru a preveni eventualele imbolnaviri ale plantutelor. Daca totusi apar probleme (mucegaiuri, ciuperci, etc.) atunci rasadurile afectate vor fi distruse pentru a incerca sa salvam astfel restul exemplarelor.

Nu in ultimul rand, perioada de insamantare in rasadnite sa fie bine aleasa, astfel incat rasadurile sa fie gata de plantare la timp (semintele trebuie puse la incoltit cu 50-70 zile inainte de plantarea rasadurilor in gradina).

Plantarea unor rasaduri de calitate este un aspect foarte important daca vrem sa ne bucuram in lunile urmatoare de legume proaspete, delicioase si multe, insa nici pe departe munca unui gradinar nu se opreste aici.

Ba chiar abia acum incepe, daca ne gandim la lucrarile care au loc intr-o gradina de legume de la plantarea rasadurilor pana la culesul legumelor. Insa despre aceste subiecte am vorbit (si vom mai vorbi cu siguranta) in alte articole de pe site-ul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *